Ovih 8 znakova pokazuju da ste podigli zaista dobro dete

deca
Foto: Dmitriy Shironosov / Panthermedia / Profimedia

Roditeljstvo je beskrajna bitka, borba, niz nastojanja, niz pobeda, nit grešaka, niz popravnih. Roditeljstvo je svakodnevica u kojoj se trudimo da od svoje dece izgradimoi ljude na koje ćemo biti ponosni. Možda će neki hteti da im dete bude mudro, neki da bude lukavo, neki da zna da se izbori, neki da bude talentovano, ali mislimo da ne grešimo puno ako kažemo da svaki roditelj želi da mu dete bude – dobro.

Ima li veće nagrade od one kad ti neko kaže da je tvoje dete stvarno dobar čovek? Iako se čini jednostavno, nije zapravo lako odrediti šta je to tačno ‘dobro dete’, a svako bi mogao imati svoju verziju toga. Ipak,  prema psiholozima, postoje određeni znakovi koji mogu reći da ste podigli istinski dobro dete – ne savršeno, nego dete koje pokazuje ono svoje najbolje.

Vaspitali ste dobro dete ako ono ima ove osobine:

Empatično je

Upravo je empatija jedna od ključnih osobina istinski dobrog deteta, smatraju psiholozi. To ne znači da je dete uvek u stanju u potpunosti razumeti i deliti osećaje drugog. To je težak zadatak čak i za mnoge odrasle. Ali ako dete često pokazuje znakove saosećanja s drugima – ako teši druga koji je pao na igralištu ili deli svoje omiljene igračke s bratom ili sestrom koji je uznemiren – to je prilično čvrst pokazatelj da je empatično, odnosno da ste podgli dobro dete. Ako tvoje dete redovno pokazuje empatiju, to nije samo znak njegove dobrote – to je i dokaz vašeg efikasnog roditeljstva, jer je empatija osobina koja se razvija.

Nije uvek „lako“

Lako se može činiti da bi istinski dobro dete bilo lako vaspitati, ali nije baš tako. Preispitivanje pravila, izražavanje jakih emocija ili čak povremeno buntovno ponašanje mogu biti pozitivni znakovi. To ukazuje na to da dete uči kako da potvrdi svoju individualnost, razvija veštine kritičkog razmišljanja i uči da upravlja svojim emocijama. Dakle, ako dete nije uvek „lako za vaspitanje“, to ne znači nužno da radite loš posao. Naprotiv, to jednostavno može značiti da izrastaju u snažne, nezavisne osobe sposobne da razumeju i efikasno izraze svoje potrebe i želje.

Može da odgodi zadovoljstvo

jabuka
Foto: Petr Bonek / Alamy / Alamy / Profimedia

Ako je tvoje dete savladalo umeće strpljenja, to je sjajan znak. Takva deca razumeju vrednost čekanja na nešto što žele, čak i ako je teško. Ovo je potvrđeno slavnim Marshmallow istraživanjem. Deci je ponuđen izbor: jedna mala nagrada odmah ili dve male nagrade ako čekaju kraće vreme. Oni koji su čekali ostvarili su bolje rezultate tokom odrastanja, poput akademskog uspeha i zdravijeg načina života.

Razume i poštuje granice

Kada tvoje dete razume i poštuje koncept ličnih granica – i svojih i tuđih – to odražava njegov rastući osećaj empatije i poštovanja. Nismo svi isti i nisu nam svima jednako prijatne iste stvari, a to je jako važno poštovati. Ako dete traži dozvolu pre nego što pozajmi igračku od prijatelja ili ustupi prostor za prolazak nekom, to pokazuje da razume ovaj princip. Poštovanje granica temeljni je aspekt dobrih odnosa.

Pravi greške i uči iz njih

Niko nije savršen. Greške su ključni deo odrastanja. Ako dete prospe mleko dok ga sipa, zaboravi domaći zadatak ili izgubi u igri, sve je to deo procesa učenja. Ovde je važno kako to rešava. Sipa li kasnije mleko pažljivije? Napravi li si bolju belešku za zadatak? To su znakovi otpornosti i spremnosti da se uči iz grešaka – osobine istinski dobrog deteta.

Pokazuje zahvalnost

Zahvalnost je osobina koja odražava istinski dobro dete. To je jednostavan čin poput onog kad kažemo „hvala“ za nešto, izrazimo zahvalnost za nečiju ljubaznost ili priznamo trud koji je neko uložio u nešto. Kada vaše dete redovno izražava zahvalnost, to pokazuje da ceni dobre stvari i ljude oko sebe. To je znak poniznosti, priznanja i pozitivnosti.

Preuzima odgovornost

Nije uvek lako priznati kada nismo u pravu, ni odraslima, a kamoli detetu. Ali preuzimanje odgovornosti za svoje postupke je obeležje istinski dobrog deteta. Ako tvoje dete nešto razbije i odmah dođe do tebe, priznajući šta je učinilo, to je znak da razume koncept odgovornosti. Možda smatraš da ga zapravo treba izgrdaiti, ali zapamti da je bila potrebna hrabrost za to da prizna svoju grešku. Podići dete koje može prihvatiti svoje greške je zaista velika stvar. Možda je teško videti dete kako greši, ali zapamti da upravo ti trenuci pridonose detetovom rastu i njihovom razvoju u odgovorne osobe.

Pokazuje ljubaznost

dete crtež
Foto: LeLu / ImageSource / Profimedia

Na kraju svega, kad se sve zbroji i oduzme, upravo je pokazivanje ljubaznosti jedan od najočiglednijih znakova istinski dobrog deteta. Ako je tvoje dete stalno ljubazno prema onima oko sebe – prijateljima, braći i sestrama, kućnim ljubimcima, pa čak i komšijama – to pokazuje da saoseća s drugima i da ima dobro srce. Ljubaznost je univerzalni jezik koji nadilazi godine, rasu i društveni status. Ljubaznost se može očitovati u pomaganju prijatelju s domaćim zadatkom, deljenju ručka s drugarom iz razreda ili jednostavno osmehu upućenom nekome ko ima loš dan. To su dela ljubaznosti koja su pravi i istinski pokazatelji dobrog deteta. Ipak, ljubaznost nisu samo dela, nego stav, način života. I ako tvoje dete nosi taj duh dobrote, ne samo da je dobro vaspitano, nego ste tako doprineli tome da svet postane bolje mesto, piše Miss7mama.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram