Otkrivene prednosti autoritativnih roditelja

roditeljstvo
Psihološkinja savetuje - Foto: G. Mazzarini / ImageSource / Profimedia

Dečja psihološkinja i profesorica Fransin Zeltser je obrazložila zašto misli da je dobro biti autoritativni roditelj.

Ona je za američki CNBC napomenula da postoje četiri tipa roditeljstva koji se mogu primenjivati u različitim situacijama – biti popustljiv, autoritativan, indiferentan i autoritaran roditelj. Pozivajući se na mišljenja drugih istraživača, autoritativno roditeljstvo je visoko pozicionirano.

Autoritativni roditelj je onaj koji ima velika očekivanja od svog deteta, ali isto tako imaj i velika očekivanja od samog sebe.

Šta je autoritativno roditeljstvo

„Autoritativno roditeljstvo je ono koje podržava dete i često je u skladu sa potrebama deteta”, objašnjava Zeltser.

Ovakvi roditelji deci pristupaju otvorenom i iskrenom diskusijom kako bi ih naučili o onome što je vredno i kako bi bili sposobni da razumeju stvari.

Slično onima koji se smatraju autoritarnim roditeljima, pred decu postavljaju standarde. Ali, za razliku od njih, više pokazuju emocije prema njima. S obzirom na prethodno navedeno, autoritativni roditelji se prepoznaju po sledećem:

Reaguju na emocionalne potrebe deteta i pred njega postavljaju visoke standarde;

Često razgovaraju s detetom i uzimaju u obzir njegovo mišljenje i osećanja;

Pomažu detetu da razmišlja i uči;

Podstiču njegovu nezavisnost i samostalno odlučivanje;

Duboko utiču na rast i razvoj deteta.

Zašto stručnjaci misle da je ovaj tip roditeljstva najdelotvorniji

Psihološinja Zeltser je napomenula da su istraživanja pokazala da iz ovog tipa roditeljstva nastaje dete koje ima samopouzdanje, ima akademske uspehe, ima bolje socijalne veštine i sposobnije je za rešavanje problema.

Popustljivi roditelji su uvek tu kada je detetu potrebna pomoć. Za razliku od njih, oni autoritativni dopuštaju pravljenje greški. Time se deci omogućava da uče te im se istovremeno daje na znanje da imaju podršku roditelja.

Autoritativno roditeljstvo je posebno dobro došlo prilikom rešavanja konflikata, jer dete uči kako se nositi sa konfliktima – uči se kako da bude otporno i kako da se nosi sa gubicima u svetu odraslih.

Popustljivo ili permisivno roditeljstvo za posledicu ima da je dete uvijek “pobednik”, a roditelj “gubitnik”. Prema rečima psihološkinje, između ostalog, to znači da je dete manje sposobno za samoregulaciju. Upozorila je da kontinuirano kažnjavanje deteta nema pozitivne učinke. Kako je kazala, time se uče da uvek pobeđuje onaj ko ima veću moć, bez obzira da li ja kazna opravdana ili ne. Zato je mišljenja da je sankcija prihvatljiva samo onda kada je opravdana.

Autoritativni roditelji ne zahtevaju slepu poslušnost – kroz razgovor objašnjavaju zašto pravila postoje.

Autoritativno roditeljstvo nije garancija uspeha

Zeltser je naglasila da ovaj oblik roditeljstva nije garancija uspeha kod deteta. Podsetila je da biti roditelj nije nauka, već da je to više, kako je navela, umetnost. Zato savetuje roditeljima da pokazuju ljubav, razumevanje, ali i pravila i granice.

„Nemojte pojednostavljavati fokus na kazni. Budite podrška i zaista slušajte svoje dete. Pitajte ih i pokušajte razumeti njihovo mišljenje. Dopustite im da prave izbore, da odlučuju kako bi mogli odrasti i samostalno učiti”, istakla je.

Poručila je roditeljima da se prema deci ponašaju kao dobri ljudi, jer žele da i njihova deca budu takva, prenosi Hayat.ba.

***

Bonus video: Joga za zauzete mame

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram