Od vreće za spavanje bebe do sigurnog sna

Foto: Shutterstock

Dok vaša beba ne napuni šest meseci, najbezbednije mesto za spavanje je u sopstvenom krevetiću, u istoj prostoriji kao i vi, bilo da je noću ili u vreme spavanja tokom dana. O čemu treba voditi računa da bi beba bezbedno spavala pročitaćete u daljem tekstu.

Položaj spavanja za bebe

Evo nekih uslova da bi bebi osigurali dobar položaj prilikom spavanja:
• Uvek stavite bebu da spava na leđima – u položaju za spavanje „noga uz nogu“ – sa stopalima na dnu krevetića.
• Uvucite ćebe ne više od njihovih ramena.

• Glava vaše bebe uvek treba da bude otkrivena.
• Ne dozvolite nikome da puši u kući, posebno u istoj prostoriji sa vašom bebom.
• Ne delite krevet sa bebom ako ste zaista umorni, pili ste alkohol ili uzimali bilo koji oblik droge, ili ako vi ili vaš partner pušite.
• Nikada nemojte spavati na sofi ili u stolici dok držite bebu.

• Uklonite sve meke igračke iz krevetića pre nego što beba ode na spavanje.
• Vreću za spavanje bebe pravilno obucite bebi I položite je tako da ste sigurni da je u nekom delu ne steže ili ne žulja.

Kupite dobar dušek i krevetac

Izaberite čvrsti, ravan dušek sa sopstvenim vodootpornim pokrivačem i ako su ga ranije koristila vaša starija deca, uverite se da je u dobrom stanju, bez ikakvih rascepa ili kidanja.

Dušek bi trebalo bi da se dobro uklapa u krevetac.Nemojte koristiti jorgane, jastuke ili branike za krevetić. Pokušajte da držite bebinu sobu na konstantnoj temperaturi – idealna je oko 18C.Nikada ne stavljajte dečiji krevetić pored radijatora ili na direktnu sunčevu svetlost, jer bi se mogao pregrejati.

Vreće za spavanje bebe

Obezbedite adekvatnu vreću za spavanje bebe jer tako ćete i sebi i njoj darivati miran san i smanjiti nepotrebno buđenje koje za posledicu ima mamurluk sledećeg dana i plačljivo ponašanje vaše bebe. Jedan od parametara koji treba uzeti u obzir pre kupovine je procena udobnosti vreće za spavanje za naše dete. Takođe, bitan je i način na koji se otvara vreća i gde su otvori.

Moraćete da procenite lakoću otvaranja i zatvaranja, pored klasičnog zatvaranja rajsferšlusom, osnovni element koji nikako ne treba zanemariti je toplotna izolacija. Ona obezbeđuje da u njega ne uđe ni dašak hladnog vazduha, pa vašem detetu više neće biti hladno ni na niskim temperaturama.

Temperatura u sobi gde spava beba

Pregrevanje takođe može povećati rizik od gušenja bebe. Bebe se lako mogu pregrejati zbog previše posteljine ili odeće – ili zato što je soba previše vruća.
Kada proveravate svoje dete, uverite se da nije previše vruće. Ako se vaša beba znoji ili joj je stomak vruć na dodir, skinite malo posteljine. Ne paničite ako im ruke ili hrana budu hladne jer je to normalno.

Lakše je podesiti temperaturu korišćenjem slojeva laganih ćebadi. Zapamtite, presavijeno ćebe se računa kao dva ćebad. Lagane, dobro postavljene vreće za spavanje za bebe su dobra opcija. Bebama nisu potrebne tople sobe.

Celonoćno grejanje je retko potrebno i ako je veoma toplo, vašoj bebi možda neće trebati posteljina, samo čaršav. Bebe gube višak toplote kroz glavu, pa se pobrinite da im glava nije pokrivena posteljinom dok spavaju.