Naučnici potvrdili: Žene koje rađaju u ovoj dobi žive duže

mama i beba
Foto: Sam Edwards / Hoxton / Profimedia

Prema novoj studiji ukoliko sačekate da pređete 33. godinu ili čak da uđete u petu deceniju kako biste rodile, imate veće šanse da živite duže.

Postati mama sa 20, 30 ili 40 nije isto. Prema studiji o povezanosti kasnije reprodukcije i dugovečnosti  Medicinskog fakulteta Univerziteta u Bostonu, žene koje prirodnim putem dobiju decu nakon 33. godine imaju mogućnost da žive duže od onih koje su prestale da rađaju pre 30. godine.

„Naravno, to ne znači da žene treba da čekaju stariju dob za dobijanje dece kako bi možda povećale šanse da žive duže“, rekao je koautor studije Tomas Perls, profesor medicine Univerziteta u Bostonu.

Starost na poslednjem porođaju može biti pokazatelj stope starenja. Ukoliko žena može prirodnim putem da dobije dete u starijoj dobi, to verovatno ukazuje da reproduktivni sistem žene stari sporije, a samim tim i ostatak njenog tela.

Foto:Shutterstock

Studija, objavljena u časopisu Menopauza, nije dokazala uzročnost, ali je otkrila da su žene koje su rodile nakon 33. godine imale dvostruko veće šanse da dožive 95. godinu ili više od onih koje su poslednje dete rodile do 29. godine.

Istraživači su rekli da veza postoji, jer varijacije gena koji omogućavaju ženama da zatrudne prirodnim putem u kasnijem dobu, mogu ukazati i na duži život.

„Ako žena ima ovu kombinaciju gena, ona ima duži vremenski raspon u kom može da zatrudni, što povećava njene šanse da te gene prenese na sledeću generaciju“, rekao je Perls.

Tri genereacije Foto: Shutterstock

Prethodne studije su pokazale slične rezultate kao i ova. Ranija studija iz Nove Engleske Centenarian Study otkrila je da žene koje su rodile posle 40. godine, imaju četiri puta veću verovatnoću da će doživeti 100 godina od žena koje su završile sa rađanjem u mlađoj dobi.

Prema Perlsu, potrebno je još istraživanja. Informacije iznete u ovoj studiji pokazuju važnost istraživanja o genetskim uticajima i reproduktivnoj sposobnosti, jer ovi trendovi mogu uticati na podložnost bolestima vezanim za starenje.

Bonus video:

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram