Najpopularnija imena za bebe u Srbiji zvuče kao čaj

Foto: Credit line: Myron Standret / Alamy / Alamy / Profimedia

Tu je i jedno "večno" ime koje se daje devojčicama širom sveta.

Dati ime detetu nije lako i budući roditelji provode sate i dane razgovarajući o tome kako će se njihovi nasledici zvati. Često su imena koja su popularna u određenom periodu odraz tog vremena i trendova koji su vladali. Što se tiče prošle godine, naglasak je bio na kratkim imenima.

Sudeći po društvenim mrežama, imena devojčica 2021. nisu bila duža od tri ili četiri slova.

Pominju se sledeća imena: Mia, Ema, Mila, Lara, Lina, Sofija, Hana, Lea, Natalija… Tu je i jedno „večno“ ime koje se daje ženama širom sveta – Ana.

Što se tiče dečaka, kao najpopularnija imena pominju se: Relja, Mateo, Matija, Luka, Danijel, Nikola, Noa, Emil, Filip.

Naravno, reakcije na popularna imena bile su pomešane.

„Ne bih da bilo koga uvredim, ali većina ovih ženskih imena su se do skoro davala samo kućnim ljubimcima“, napisala je jedna korisnica Tvitera.

„Lea Živadinović i Noa Marinković mi baš zvuče egzotično“, drugi je sarkastičan komentar.

„Aj neko da mi objasni u čemu je problem da nazoveš dete bilo kako od ovih nabrojanih imena“, zapitao se neko.

„Oni koji daju deci ova imena razmišljaju o njihovoj budućnosti…van Srbije“, još je jedna zanimljiva opaska.

„Zamislite za jedno pedesetak godina kad mali kaže idem kod baba Lee i dede Matea na selo. Svi će znati da je Srbin“, šaljiv je komentar.

Inače, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku iz avgusta 2020, najčešće žensko ime u Srbiji je Milica, dok se najviše muškaraca odaziva na ime Dragan.

Imena kao što su Milica, Jovana, Vera, Ljubica, Snežana, Zorica bila su popularna do početka devedesetih, a onda su primat preuzela imena poput Anđela, Sara, Teodora i Anastasija.

S druge strane, na listi najčešćih muških imena od 1992. godine vodi Nikola – a u top 10 su i imena Zoran, Dušan, Goran, Stefan i Lazar.

Najčešće kombinacije imena i prezimena kod žena su Milica Jovanović, Milica Petrović i Jelena Jovanović, a kod muškaraca Dragan Jovanović, Zoran Jovanović i Dragan Petrović.

Zanimljivo je i da je najčešće prezime u Srbiji Jovanović, za kojim slede Petrović i Nikolić, a top pet čine još prezimena Marković i Đorđević.

***
BONUS VIDEO: Joga za zauzete mame

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram