Najlepše knjige za decu svih uzrasta koje razvijaju maštu

Foto:Shutterstock

Knjige za decu su najlepši dar koji možete pokloniti svojim mališanima u detinjstvu. Istovremeno, razvićete im naviku čitanja, koja će biti dragocena za njihov um i kasnije u životu. Knjige za decu su često prozor u druge svetove i iskustva koja će im obogatiti maštu, koja će ih naučiti novim stvarima i koja će ih pretvoriti u radoznale i svestrane ličnosti.

Knjige za decu su najlepši dar koji možete pokloniti svojim mališanima u detinjstvu. Istovremeno, razvićete im naviku čitanja, koja će biti dragocena za njihov um i kasnije u životu.

Knjige za decu su često prozor u druge svetove i iskustva koja će im obogatiti maštu, koja će ih naučiti novim stvarima i koja će ih pretvoriti u radoznale i svestrane ličnosti.

Bebe i mala deca su sunđeri koji upijaju praktično sve u svom okruženju. Čak i tokom vaših razgovora, njihovi umovi rade, usvajaju sav jezik koji čuju i uče prve životne lekcije. A zamislite kako će na njihov svet uticati knjige za decu!

Čitanje vašem detetu — u bilo kom uzrastu — podstaći će razvoj njegovog mozga, njegovu kreativnost, vokabular, ali i vašu povezanost. A sve što je potrebno je nekoliko knjiga za decu, motivacija i malo vremena.

Kako odabrati knjigu u zavisnosti od uzrasta

Knjige za decu su raznolike i postoji bogat izbor za svaki uzrast. Pri odabiru knjige za decu koja će biti idealna za vašeg mališana, možemo se voditi nekim opštim smernicama.

Bebe privlače slike jednostavnih predmeta jarkih boja. One su slušaoci i dobro reaguju na knjige za decu sa jednostavnim tekstovima i dobrim ritmovima.

Deca koja su krenula u vrtić deca vole da slušaju pomalo složene tekstove, sa dobrim ritmom i efektnim ponavljanjem reči.

Takođe su dovoljno koordinisani da se zabavljaju sa knjigama za decu nalik onima sa detaljima koji mogu iskočiti, pomeriti se ili izazvati druga iznenađenja.

Idealan izbor knjiga za decu koje kreću u školu su slikovnice sa snažnim pričama i razvojem lekovima.

Za dete koje čita samostalno, izaberite knjigu sa jednostavnom pričom koja koristi reči koje će mu biti poznate iz svakodnevne upotrebe.

Pri izboru knjige za decu stariju od devet godina, uzmite u obzir ko je osobine ličnosti i sklonosti deteta.

Napravite izbor knjige za decu imajući na umu kakvo je to dete; izaberite informativnu knjigu ili roman u oblasti od posebnog interesovanja.

Dete, devojčica, dečak, veš, kućni poslovi
Foto: Shutterstock

Najlepše bajke za decu

Bajke treba da budu sastavni deo detinjstva i u pitanju su knjige za decu koje su omiljene u svim delovima sveta. Neke od originalnih bajki su mračne, nasilne i postoji verovatnoća da će detetu izazvati noćne more.

Srećom, postoji mnogo knjiga za decu koje prepričavaju klasike bez zastrašujućih delova koji bi potencijalno mogli da uplaše mališane. Recimo, bajka o tri prasteta je idealna knjiga za manju decu. Kada naiđe vuk i maltretira svako prase redom, oni se boje da će njihova avantura biti kratkog veka. Ali vuk se susreće sa izazovom kada pokušava da oduva čvrsti dom od cigle trećeg praseta, za kojeg deca navijaju.

Princeza na zrnu graška je klasična bajka Hansa Kristijana Andersena. Deci je fascinantno kako princeza izgubi ceo noćni san kada joj se malo zrno povrća stavi ispod dušeka.

Uspavana lepotica je bajka prepuna avantura koja se ubraja u klasične knjige za decu. Priča o zloj veštici i čaroliji koja uspava celo kraljevstvo, kao i hrabrom princu, definitivno budi dečiju maštu.

Priča o Pinokiju uči decu važne lekcije. Pinokio je srećan što je živ, ali dao bi sve da postane pravi dečak. Želi normalan nos koji ne raste svaki put kada laže. Zato mora da nauči da bude ljubazan i pošten pre nego što mu se želja ostvari.

Naravno, Pepeljuga je neprevaziđena knjiga za decu. Priča sa kraljevskim balom, kumom koja je vila, magičnim cipelama i ponoćnim nestankom čarolije, zaokupiće srce i maštu deteta.

Snežana i sedam patuljaka je mnogima od nas bila prva priča koju smo otkrili. I posle toliko godina, oduševiće i mlađe generacije zbog uzbudljivog zapleta i neizvesnog kraja.

Lepotica i zver je takođe omiljena priča među knjigama za decu. Lepotica dobrovoljno pristaje da živi sa Zveri kako bi spasila svog oca od sigurne propasti. Ona očekuje da će pronaći čudovište u začaranom zamku. Ali umesto toga pronalazi ljubaznu i nežnu zver koja iskreno želi ljubav i prijateljstvo.

Mala sirena je knjiga za decu koja mališane vodi u carstvo okeana. Dok prate avanture Ariel, zamišljaće kako žive čarobna stvorenja dalekih mora.

Najlepše knjige i romani za decu

Knjige za predškolce

Rane godine su ključne za razvoj doživotne ljubavi prema čitanju. Nikad nije prerano da počnete da čitate svom detetu najlepše knjige za decu. Knjige za decu mogu da stvore vreme puno ljubavi koje će biti posvećeno samo vama i detetu.

Pronađite u domu udoban kutak, omiljeno ćebe i odvojite vreme za čitanje knjiga za decu, koje su idealne za predškolski uzrast.

„Zlatni leptir“ je zbirka pesama za decu Desanke Maksimović, koja kroz stihove mališanima približava svet životinja i biljaka. Uz to, ova knjiga za decu ima i zagonetke koje će decu aktivirati.

„Poštovana deco“ Duška Radovića je možda jedna od najlepših knjiga za decu, za pesmicama koje obožavaju generacije, zbog lepote jezika i slikovitosti kakvu je samo veliki pesnik umeo da stvori.

„Mala cicija“ Nikole Kinira je lepa knjiga za decu sa ilustracijama. Junakinja je zmajica Ljubica, koja će morati da nauči da deli svoje blago sa drugim životinjama.

„Medved i klavir“ Dejvida Ličfilda je priča o medi koji pronađe klavir, koji ga odvede na avanturu u veliki grad. Deca će uživati u njegovom putovanju u ovoj neobičnoj knjizi.

„Jednorog nećurog“ je još jedna čarobna knjiga za decu. Junak odluči da napusti svoj svet šećerne vune i stekne neobične drugare – rakuna i princezu. Autor je Mark Uve Kling.

Knjige za decu mogu mališane naučiti i važnim poukama – kao što je „Cile, razmaženo pile“, Jovice Tišme. Priča o nestašnom piletu poručuje deci da je važno da uče i da ne veruju strancima.

Edukacija
Edukacija Foto:Shutterstock

Knjige za decu od 8 godina

Između 8 i 10 godina, čitalačka putovanja dece se dramatično menjaju. Dok nastavljaju da savladavaju izgovor i grade rečnik, od njih se takođe očekuje da razumeju složenije tekstove, dodatno testirajući svoje veštine i sposobnost obrade činjenica i događaja.

Knjige za decu tog uzrasta treba prilagoditi njihovim interesovanjima, ali postoje neki naslovi koji su uvek dobar izbor – jer su zanimljivi čak i odraslima.

„Doživljaji mačka Toše“ Branka Ćopića je klasik koji se čita sa osmehom. Pomoću ove tople knjige, deca grade smisao za humor i maštu.

„Kamile su debele“ Uroša Petrovića je knjiga za decu koja će im razmrdati logiku – i to sve u formi pesama. Zagonetna pitanja koja im pisac postavlja razvijaju i treniraju dečiji um.

„Ostrvo s blagom“ Roberta Luisa Stivensona je avanturistički roman koji je deci potreban u detinjstvu. Mašta će ih lako odvesti u egzotične krajeve na napetu potragu za gusarskim blagom.

„Hajduci“ Branislava Nušića je takođe jedna od velikih avantura među knjigama za decu. Priča o družini, čiji je svaki član živopisan i poseban, povešće decu u dogodovštine u kojima se uživa.

„Fazoni i fore“ Ljubivoja Ršumovića, u kojoj se pojavljuje i veliki Raša Popov, kroz šale decu uči važnim životnim lekcijama.

„Hajdi“ Johane Špiri je topla priča o devojčici i deci, kao i ljubavi prema planini i životinjama. Prepuna preokreta i nezaboravnih likova, neizbežno je da će naći mesto u srcu svakog deteta.

Knjige za decu od 10 godina

U ovom periodu, dete je već oformljeni čitalac, pa knjige za decu ovog uzrasta još više zavise od afiniteta. Ipak, mogu se pronaći dela koja obrađuju univerzalne teme i motive bliske svakom detetu.

Serijal knjiga o Hariju Poteru spada su idealne knjige za decu ovog uzrasta. Već znamo da je postigao planetarni uspeh, potpuno opravdano, jer je u pitanju priča koja je zaista napisana za sva vremena. Čitav jedan svet, koji je stvorila DŽ.K. Rouling, daleko je bolji na stranicama knjiga nego na ekranima!

„Hobit“ Dž.R.R. Tolkina je savršeni uvod u epsku fantastiku za svako dece – jedna je od knjiga za decu koja se nikada neće zaboraviti. Dete ima priliku da upozna čitav jedan univerzum koji će ga očarati i odvesti u jednu od najbolje napisanih avantura u književnosti.

„Beogradska mumija“ Branka Miloradović je takođe ispunjena fantastičnim događajima, ali se dešava u srpskoj prestonici – što je dodatna čar ove knjige za decu.

Gradimir Stojković ima divan serijal „Hajduk“ o dečaku sa sela koji dolazi u veliki grad i pokušava da se uklopi. Bliska svakom detetu, ova knjiga je među najlepšima o odrastanju.

„Knjiga o džungli“ Radjarda Kipling odvodi decu na putovanje u daleke zemlje, prateći Moglija koji zbog nemirnog duha čuči u svakom mališanu.

Knjige za dečake od 14 godina

Knjige za decu nipošto ne treba deliti na osnovu pola – i dečaci i devojčice mogu jednako da uživaju u gotovo svim pričama ispisanim na stranicama najboljih dela.

Ipak, neke knjige češće biraju dečaci, ali to ne znači da ih ne mogu čitati i devojčice.

Avanture koje je pisao Žil Vern, poput „20.000 milja od morem“, „Put u središte Zemlje“ i „Put oko sveta za 80 dana“, uvek su dobar izbor. Ove priče pomeraju granice nauke i navode na razmišljanje o svemu što je moguće spoznati na ovom svetu.

Triologija „Gospodar prstenova“, još jedan Tolikonov bezvremenski klasik, na stranicama je mnogo uzbudljivija nego na filmu. Dečaci i devojčice upoznaće svet Srednje zemlje mnogo detaljnije i uverljivije.

Slikovnice za decu

Slikovnice su važne prve knjige za decu koje im pomažu da se upoznaju sa pričama na zabavan način.

Osim fiktivnih priča predstavljenim u slikama, slikovnice mogu poslužiti i kao edukativne knjige za decu. Na taj način ih mogu upoznati sa važnim činjenicama iz oblasti kao što su priroda i životinje, nauka, jezik, i slično.

Primeri su edicija Olge Utkine, koja je ovaj format iskoristila da stvori slikovnice za učenje reči, učenje životnja, učenje prvih brojeva…

Najpoznatije bajke sveta, poput „Snežane“, „Alise u zemlji čuda“, „Pinokija“ – takođe se često mogu naći u formi slikovnica.

Svetlana Prodanović autorka je knjige za decu u slikama „Princ Nećko“ koja deci pomaže da prepoznaju emocije.

„Gusari i zlatno jaje“ Milana Bjekića je slikovnica o devojčicama koje gusare Savom i dečacima koji gusare Dunavom.

„Uspavanku za miša“ slikovnicu Jelice Greganović, ilustrovao je veliki Dobroslav Bob Živković, a pružiće deci najlepši način da uplove u san.

Ilustracija Foto:Shutterstock

Knjige za bebe

Prve knjige za bebe

Bebama nakon rođenja mozak brzo napreduje. Već prve nedelje, beba će reagovati na pokrete i fokusirati se na vaše lice, i na kraju će se osmehnuti kada se približite. Tokom narednih 10-12 nedelja, beba će početi da prati objekte u pokretu očima, posebno igračke i knjige sa smelim, geometrijskim šarama.

Najbolje doba za početak čitanja knjiga vašoj bebi je od 3 do 6 meseci, ili kada bude u stanju da se fokusira na predmete kao što su ogledalo ili igračka.

Knjige za decu poput edicije „Bebina otkrivalica“ upoznaju bebe sa svetom boja, brojeva, životinja i suprotnostima.

Tu je i edicija „Okice sklopite u snove zaplovite“ – korisne knjige za decu, pune slika i ritmova, na koje će bebe reagovati.

Postoji i edicija „Prva knjiga za bebu“ koja uključuje brojeve, boje, životnje, vozila…

Mama i beba Foto:Shutterstock

Muzičke knjige za bebe

Knjige za decu dolaze i u muzičkoj formi. Izlaganje dece muzici tokom ranog razvoja pomaže im da nauče zvukove i značenja reči.

Ples uz muziku pomaže deci da izgrade motoričke veštine, istovremeno im omogućavajući da vežbaju samoizražavanje. Za decu i odrasle, muzika pomaže u jačanju veštine pamćenja.
Silvija D‘Ahil ima nekoliko muzičkih knjiga za bebe – o životinjama i šumi.

„Raspevani mišić“ je takođe muzička knjiga sa glasovima životinja i drugim zvucima šume.

Tu je i edicija knjiga za decu „10 zvukova“ koja uključuje „Buku u Zoo vrtu“ i „Bi-bip na putu“.

Knjige za novorođenčad

Ove knjige za decu nisu previđene da ih bebe čitaju, već da roditelji zabeleže najlepše uspomene. Uglavnom dolaze u nežnim, lepim koricama, idealnim za dugo čuvanje i posebno mesto u domu.

U takvim knjigama možete zabeležiti bebin prvi osmeh, prvo kupanje, prve reči, prve korake… Uz to, većina knjiga za decu ove vrste nude i prostore za fotografije koje su uspomena za ceo život.

Mama i beba, majka, beba
Foto: Shutterstock

Bajke za bebe

Bebe su još uvek previše male da bi razumele kompleksne priče poput najpoznatijih bajki, ali postoji način da ih približite vašim mališanima od prvih meseci.
Knjige za decu koje će ih upoznati sa čarobnim svetom bajki su slikovnice.

Gotovo svaka čuvena bajka – od Pepeljuge do Zlatokose – može se naći u verziji slikovnice koju ćete moći da pokazujete bebi. Na taj način će beba učiti oblike, boje, a od vas i reči.

Crno bela knjiga za bebe

Bebina percepcija boja je ograničena pri rođenju. Iako postoje različiti dokazi o tome koje boje beba može da vidi, postoji široka saglasnost da bebe prvo vide belu, crnu i nijanse sive.

Dok se bebine oči razvijaju i uče da se fokusiraju na svet oko sebe, lakše vide crno-bele knjige sa jednostavnim linijama i podebljanim šarama.

Podebljane slike se ističu u odnosu na tipično zamagljen svet. Crno-bela knjiga daje bebi priliku da jasno vidi i doživi deo šireg sveta. Ove knjige možete naći u svakoj većoj knjižari.

Knjige za bebe od godinu dana

Za bebe od godinu dana, dobar izbor su knjige za decu jednostavnim pričama. Priče sa rimama i frazama koje se ponavljaju takođe privlače pažnju vašeg mališana. Deca ovog uzrasta takođe vole priče sa slikama drugih beba i poznatih predmeta, kao što su životinje.

U našem tekstu već smo pomenuli mnoge primere prvih knjiga za bebe, slikovnica i muzičkih knjiga. Bitno je da knjige budu u tvrdom povezu, bez toksičnih materijala, kao i da budu zaobljenih ivica.

Vaše dete može imati omiljenu priču koju stalno traži. Počevši od oko 12 meseci, možete početi da mu postavljate jednostavna pitanja o slikama kao što je „Gde je mesec?“ i gledajte da li vaša beba pokazuje ili gestikulira.

Mama, majka, beba
Foto: Shutterstock

Taktilne knjige za bebe

Knjige za decu koje su taktilne donose brojne prednosti za vaše dete – od uvođenja novih reči do angažovanja njihovih čula i pomoći u izgradnji njihovih veština razumevanja.

Najbolje taktilne knjige za decu uključuju fizičke teksture koje su deo ilustracija. To znači da će mališani moći da iskoriste iskustvo dodira da bi dublje razumeli priču i reči.

Primeri taktilnih knjiga za decu su edicije „Bebin dodir“, koja se bavi bojama, brojevima i oblicima, kao i „Čarobni dodir“ koja za junake ime medu, pače i kucu.

Interaktivne knjige za bebe

Postoji mnogo tipova interaktivnih knjiga za decu, s detaljima kao što su pokretni delovi, jezičci za povlačenje, isečene stranice i knjiga sa preklopom. Ove knjige podstiču senzorni razvoj vašeg deteta. Bebe tretiraju knjigu kao igračku.

Dozvolite im da istražuju, igraju se i nauče kako da rukuju knjigom. Ohrabrite svoju decu da traže skrivenu sliku ispod poklopca. Na ovaj način oni uče strukturu priče koja pomaže da poboljšaju svoje veštine pripovedanja.

Kako su priče kratke, svom glasu možete dodati ritam i pretvoriti ga u pesmu. Pesme privlače vašu decu i povećavaju njihovu fonološku svest.

„Mace šunjalice“, „Radoznale kuce“, kao i edicija Kristijana Lamblena o Joci, Željku i Lani, neki su od primera knjiga za decu koje su interaktivne.

Knjige za dvogodišnjake

Knjige za decu od dve godine već mogu da budu duže priče sa složenijim zapletima. Humor je velika prodajna tačka u ovom uzrastu, kao i blesave rime.

Ne brinite ako vaše dete pobegne kada mu čitate – deca ovog uzrasta jednostavno moraju da se kreću.

Ako nastavite da čitate, ono će nastaviti da sluša i možda će se vratiti da se ponovo poveže i čuje više.

Potražite načine da povežete energiju sa pričom, kao što je da tražite od svog deteta da skače kao zec iz knjige. Vaše dete bi takođe moglo da označi objekte jednostavnim zvucima ili rečima, na primer, uzvikujući „Mu!“ kad vidi sliku krave.

Steknite naviku da zastanete pre nego što izgovorite omiljenu rečenicu ili frazu u priči da vidite da li će vaše dete da dovrši poslednju reč. Iskoristite rastuću nezavisnost vašeg mališana i dajte svom detetu „posao“ okretanja stranica.

Dok čitate, odvojite malo vremena da razgovarate o tome šta se dešava na slikama i postavite pitanja o knjizi kao što je „Ko se krije iza drveta?“ Ova interakcija pomaže u izgradnji mišljenja i jezičkih veština vašeg mališana.

Primere knjiga za ovaj uzrast već smo naveli u našem tekstu.

Foto:Shutterstock

Kako da deca zavole čitanje?

Bajke za decu za laku noć

Sirene, vile, magija i životinje koje govore su ono što vam pada na pamet kada razmišljate o bajkama. Ove knjige za decu su mnogo više od priča.

Takođe se mogu koristiti za učenje vaše dece o vrednostima, kao što su ljubaznost i izdržljivost, i jedan su od najboljih alata za složeno učenje.

Bez obzira na godine vašeg deteta, čitanje bajke za laku noć daje vam vreme za povezivanje.
Samo zato što vi čitate, nemojte pretpostavljati da vaše dete ne uči. Iznenadićete se koliko deca shvataju kada čitate priču za laku noć, prate reči i počinju da ih prepoznaju na stranici.

Priča za laku noć je takođe dobra prilika za zajedničko čitanje, na primer naizmenično čitanje stranice – ili pasusa, u zavisnosti od sposobnosti vašeg deteta. Ovo će vašem detetu pružiti svakodnevnu priliku da vežba čitanje.

Bajke će decu odvesti na mesta o kojima nikada nisu ni sanjali. Čitanje pruža specifične praznine u informacijama koje vaše dete može da popuni sopstvenom maštom, a ovo nagađanje i donošenje odluka stimulišu mentalne obrasce koji su fundamentalni za kreativnost.

Foto:Shutterstock

Audio knjige za decu

Mnoga deca nemaju interesovanje za redovno čitanje knjiga za decu. Roditelji zato otkrivaju audio knjige.

Čitanje praćeno muzikom i zvučnim efektima ne samo da nudi jednostavnost korišćenja, već često angažuje i decu na način na koji jednostavno čitanje knjige ne može da pokrene.

Audio knjige za decu pomažu u razvoju mašte , jer vaše dete mora da zamišlja opisane scene i likove.

One mu daju bolji rečnik i razumevanje reči, značenja i načina na koji funkcionišu. Vaše dete može biti podstaknuto da pročita knjigu na kojoj se zasniva audio zapis.

Audio knjige pomažu deci da se bolje nose sa dugim putovanjima jer se mogu slušati u kolima ili čak u vozovima i autobusima.

Deca kojima je teško da spavaju možda će to lakše učiniti ako slušaju priče kada odu u krevet kako bi se opustili.

Audio knjige vašem detetu uvode nove žanrove književnosti, otvarajući potpuno novi svet knjiga. Odlične su za razvoj veština slušanja jer zahtevaju koncentraciju.

Foto:Shutterstock

Kutak za čitanje u dečijoj sobi

Važan korak u podsticanju vaših mališana da se satima gube u knjigamaza decu je da im stvorite udobno mesto za čitanje. Prozir sa slatkim i lepim, velikim jastukom ispod, plus mnogo jastuka za podupiranje, savršen je – samo se uverite da su prozori osigurani!

Ili se odlučite za jednostavan jastuk na podu. Lako, multifunkcionalno i primamljivo za dete.

Zatim ćete morati da pronađete mesto za čuvanje i izlaganje svih knjiga! Na primer, police koje omogućavaju da knjige budu okrenute ka spolja, tako da deca mogu lako da identifikuju i zgrabe sledeću knjigu koju žele.

Učinite kutak vašeg deteta ličnim i prijatnim. Šatori nikada nisu loša ideja u ovom poduhvatu i čine da se deca osećaju kao da imaju svoje malo skrovište za vreme čitanja.

Filmovi po dečijim knjigama

Knjige za decu su često ekranizovane u animirane i igrane filmove. Baš zato postoji opasnost da deci zamene iskustvo upoznavanja priče putem čitanja.

Zato nije loša ideja detetu prvo pročitati knjigu, pa ga onda odvesti i na film zasnovan na knjizi.

Većina Dizni crtaća bazira se na klasičnim bajkama i knjigama za decu.

Tu su i „Hronike Narnije“, „Matilda“, „Hobit“, „Hari Poter“…

***

Bonus video: Joga za zauzete mame

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram