Mame zaratile oko parčeta torte na rođendanu – koja je u pravu?

Foto:Shutterstock

Jedna mama je na Redditu ispričala svoje iskustvo i pokrenula lavinu.

Njen sin je otišao na rođendansku zabavu prijatelja i posle toga je bila jako ljuta na svoju najbolju prijateljicu, majku dečaka koji je slavio rođendan.

„Ne dozvoljavam svom sinu da jede mnogo nezdrave hrane i obično nosi svoje grickalice (u ovom slučaju su to bile šargarepe sa dresingom od sira) na događaje na kojima ima puno hrane sa šećerom.  Moja najbolja prijateljica mnogo i često pravi kolače i napravila je posebnu čokoladnu tortu za rođendan svog sina. Kada je reč o mom sinu, ne dozvoljavam mu da jede torte. To je lična preferencija za njegovo zdravlje, ne zbog alergija, i nije dijabetičar ili intolerantan na gluten“, piše ona.

Ovo je razumljiva zabrinutost – torta zaista nije najzdravija stvar koju dete može jesti. Međutim, obično je sve umereno u redu i zabranjivanje ili kažnjavanje zbog konzumiranja određene hrane može dovesti do negativnog odnosa dece prema hrani. Jedan komad torte neće povećati rizik od dijabetesa kod vašeg deteta u budućnosti.

Važan deo roditeljstva je da se pobrineš da tvoja deca imaju zdravu ishranu – to je takođe jedan od najtežih delova roditeljstva jer deca uvek žele šećer i slatkiše.

Ipak, ova majka je jasno postavila granice za svog sina i osigurala da zna da mu nije dozvoljeno da jede tortu. Sin njene najbolje prijateljice je postupio drugačije nego što je očekivala.  Slavljenik je insistirao na tome da je torta ukusna, da je njen sin uprkos zabrani ipak pojeo jedno parče.

Ova mama tvrdi da je njen sin posle dobio „šećerni udar“, pa je bio nervozan čitav dan. Istraživanja su pak pokazala da „šećerni udari“ nisu stvarni.

„Rekla sam svojoj prijateljici da treba da ima neku vrstu posledice za svog sina kako bi ga naučila da ne vrši pritisak na druge ljude da jedu stvari koje im nisu dozvoljene. Ona je rekla da joj je žao što je moj sin bio nervozan, ali s obzirom na to da se ne radi o alergiji ili nekom zdravstvenom razlogu, neće kažnjavati svog sina ili razgovarati sa njim o tome na njegov rođendan.“

Prijateljica joj je rekla i da će razgovarati sa sinom o granicama i poštovanju prehrambenih navika neki drugi dan, ali kako je navela besna mama – ona u to baš i ne veruje jer drugarica i njen muž uvek sve dozvoljavaju svom sinu i ne kažnjavaju ga ni za šta.

Obe žene su i same bile na rođendanu, ali nisu videle razmenu kolača. Ljudi na Redditu su masovno komentarisali da je ona kriva i da je njen sin bio mrzovoljan jer mu je pokvarila zabavu, dok su neke mame kategorično branile njen stav.

Psiholozi i nutricionisti upozoravaju da strogo ograničavanje i kontrolisanje ishrane zdravog deteta zapravo može biti opasno i dovesti do toga da ono kasnije u životu razvije poremećaj u ishrani.

Šta vi mislite o ovome?

***

Bonus video: Tretman lica korom banane

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram