Koliko su zapravo baloni s helijumom opasni po decu

balon helijum
Foto: hanohikirf / Alamy / Alamy / Profimedia

Roditelji treba da jako pripaze.

Nedavno nam je stigla tužna vest da je osmogodišnji dečak iz Dablina preminuo zbog udisanja helijuma iz balona. Pokazalo se da je mališan umro od posledica nedostatka kiseonika u mozgu zbog srčanog zastoja koji je bio uzrokovan udisanjem helijuma iz delimično naduvanog balona.

Otuda pitanje koje brine mnoge roditelje – koliko su zapravo opasni baloni sa helijumom.

I deci i odraslima je često simpatično da udahnu malo helijuma iz balona koji su napunjeni ovim gasom jer on menja glas, pa u trenu zazvučimo poput nekog lika iz crtaća. Ali šta taj gas zapravo radi našem telu i koliko roditelji treba da brinu? Naime, udisanje helijuma može biti opasno, pa i smrtonosno. Postoje brojni izveštaji o teškim povredama, čak i smrtnim ishodima uzrokovanim udisanjem helijuma, piše HealthLine.

Kada udišete helijum, on istiskuje kiseonik. To znači da, dok ga udišete, vaše telo dobija samo helijum. A kad god ne dobijemo dovoljno neophodnog kiseonika, izlažemo se riziku.

Ipak, ako jednom udahnemo helijum iz balona, posledica je najčešće samo menjanje glasa. Međutim, to može izazvati i manju vrtoglavicu. Uz to, uvek postoji rizik od drugih nuspojava kao što su mučnina i padanje u nesvest. Udisanje helijuma iz balona verovatno neće izazvati velike zdravstvene probleme, ali kao što nažalost vidimo, povremeno nam stignu vesti da neko strada baš od gušenja nakon udisanja helijuma iz balona.

Ako ste udahnuli malo helijuma iz balona i osećate se blago konfuzno i imate slabu vrtoglavicu, sve će verovatno ubrzo proći. Ali ako vi ili neko vama blizak ima ozbiljnije simptome, treba hitno da se obratite lekaru. To su nizak krvni pritisak, teškoće sa disanjem, nepravilan rad srca, zamagljen vid, bol u grudima, slabost ili paraliza jednog ili više udova, plavičaste usne ili koža (cijanoza), iskašljavanje krvi, napadi i gubitak svesti.

Zato kad god pomislite na udisanje helijuma iz balona, ne zaboravote da to može da bude i opasno, a ne samo zabavno. Naročito bi trebalo da se klonite helijuma ako imate neku bolest pluća ili srca.

Deci ne bi trebalo dozvoliti da udišu helijum iz balona. Ne samo da su podložnija lošoj reakciji već su i sklonija gušenju, a čak i nekoliko sekundi bez kiseonika može imati ozbiljne posledice.

BONUS VIDEO: DAN MAJKE TROJKI

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram