Ključni principi nežnog roditeljstva

Foto:Shutterstock

Nežno roditeljstvo je miran i pozitivan pristup ulozi roditelja, koji se značajno razlikuje od „old skul“ roditeljstva. Četiri reči kojima se najbolje može opisati ovaj stil odgajanja i vaspitavanja deteta su: empatija, razumevanje, poštovanje i granice.

Ova vrsta roditeljstva promoviše odnos između roditelja i dece koji se zasniva na slobodnoj volji i izborima, umesto na zahtevima i pravilima koje obično roditelji nameću.

Nežno roditeljstvo je trend ukorenjen u izgradnji snažnog odnosa između roditelja i deteta, koji je uvek otvoren za razgovor o osećanjima, očekivanjima, željama, potrebama i razumnoj disciplini.

Empatija

Ako roditelji odvoje malo vremena da razmotre osećanja deteta i osnovni uzrok njihovog nedoličnog ponašanja, u većini slučajeva postaje očigledno da je takvo ponašanje znak uznemirenosti, nelagode, anksioznosti ili straha. Jednom kada se identifikuje pravi uzrok iza ponašanja, može se rešiti i na kraju razlozi za „loše ponašanje“ nestaju i to je rešenje problema. Ako roditelji samo reaguju na površno ponašanje bez empatije, osnovni uzrok se nikada neće rešiti.

Mama i beba Foto:Shutterstock

Razumevanje

Nežno roditeljstvo takođe zahteva od roditelja da razumeju kako njihovo ponašanje utiče na decu. Ako se roditelji ponašaju nasilno, tuku, udaraju, vuku i tako dalje, oni svojoj deci pružaju uzor za ponašanje koje deca onda oponašaju. Nasilni (fizički ili verbalni) roditelji odgajaju nasilnu decu. Izmena našeg ponašanja i komunikacije je stoga od vitalnog značaja.

Poštovanje

Većina roditelja traži poštovanje od svoje dece, ali mali broj njih zaista poštuje svoju decu. Ako roditelji poštuju svoju decu i što je najvažnije, njihova osećanja i ličnost, veća je verovatnoća da će dete poštovati roditelja. Nemoguće je izazvati istinsko poštovanje od nekoga putem straha ili pogrešnog odnosa snaga.

beba sedenje
Foto:shutterstock

Granice

Nežno roditeljstvo nije drugi naziv za preterano popuštanje detetu. Nežni roditelji često mogu biti „strožiji“ od uobičajenih roditelja. Oni samo mudro biraju svoje granice imajući u vidu neurološke mogućnosti svog deteta. Nežno roditeljstvo obuhvata disciplinu kao vitalni deo roditeljstva. Jednostavna razlika je u tome što je njihova disciplina prilagođena uzrastu, pozitivna, sa poštovanjem, empatična i inteligentna.

***

Bonus video: Dan majke trojki

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram