Kako ublažiti tegove nastale učestalim kašljem

Foto: Shutterstock

Dobro je poznato da kašalj može biti izuzetno neprijatan simptom koji nas često može izludeti, naročito noću kada pokušavamo da se odmorimo.

U svakodnevnom životu, naići na neku zdravstvenu poteškoću, bilo veliku ili malu, gotovo je neizbežno. Među tim izazovima, kašalj predstavlja jedan od najčešćih simptoma koji muči ljude širom sveta, a koji, iako često benigni, može ozbiljno uticati na kvalitet života osobe. Bilo da ga prati grip, prehlada, alergija ili neki drugi respiratorni problem, kašalj može biti uporan i neprijatan. Zbog toga je pravilan izbor leka protiv kašlja od suštinskog značaja.

Koliko god tako delovalo, kašalj nije samo fizički simptom, budući da on može poremetiti san, pa čak i smanjiti produktivnost tokom dana. Ukoliko dugo traje, može dovesti do iscrpljenosti i smanjenja kapaciteta pluća. Takođe, konstantno kašljanje može biti i društveno neprijatno, posebno u javnim prostorima ili tokom važnih sastanaka.

Upravo zato, efikasno lečenje kašlja je od suštinske važnosti.

S obzirom na to da postoji mnoštvo proizvoda na tržištu, logično se nameće pitanje kako znati koji proizvod odabrati? Dok su neki sirupi za kašalj namenjeni suzbijanju suvog kašlja, drugi služe za tretman produktivnog kašlja.

Međutim postoji jedan proizvod koji se izdvaja svojim širokim spektrom delovanja i prirodnim sastojcima, a to je Prospan sirup.

Kako odabrati odgovarajući sirup za kašalj?

Nisu svi sirupi za kašalj jednaki. Uzmimo za primer već pomenuti Prospan sirup, koji je formulisan na bazi ekstrakta bršljana, biljke koja se vekovima koristi u tradicionalnoj medicini kao prirodni lek za respiratorne tegobe. Zahvaljujući svojoj jedinstvenoj formulaciji, taj sirup za kašalj ne samo da olakšava simptome suvog i produktivnog kašlja, već pomaže i u razređivanju gustog sekreta, olakšavajući njegovo iskašljavanje.

U svetu gde se informacije razmenjuju brzinom svetlosti i gde su potrošači sve više informisani o različitim terapeutskim rešenjima, važno je napraviti adekvatan izbor kada je u pitanju naše zdravlje. Uporni kašalj, iako često smatran manjim zdravstvenim problemom, ima potencijal da ozbiljno utiče na našu svakodnevnicu i ukupno blagostanje.

I baš zato i jeste važno na vreme reagovati, te se konsultovali sa nadležnim lekarom oko toga da li je dovoljno koristiti samo sirup za kašalj ili možda uvesti i neki medikament. Podrazumeva se da lekove ni u kom slučaju ne treba koristiti na sopstvenu ruku, već isključivo po preporuci lekara.

Sa druge strane, sirup za kašalj možete i sami odabrati na osnovu ličnog iskustva, budući da svako od nas, sasvim sigurno zna koji mu sirup od mnogobrojnih na tržištu prija.
Podrazumeva se da je uvek dobra opcija konsultovati se i sa farmaceutom, budući da se sirup za kašalj namenjen suvom kašlju i onaj, koji je primarno namenjen za produktivni kašalj, naravno razlikuju i po sastavu i po dejstvu.

Domaći ili kupovni sirup za kašalj?

I mada na tržištu zaista postoji izuzetno veliki broj ovakvih proizvoda, mnogi ljudi su sskloni da koriste prirodni sirup za kašalj, koji pripremaju kod kuće i to obično po nekom starinskom receptu.

Jedna od najčešćih opcija jeste sirup od lovorovog lista, koji će u velikoj meri olakšati iskašljavanje.

Međutim, ono što bi trebalo imati na umu, ukoliko se odlučite da koristite isključivo prirodni sirup za kašalj, koji ćete sami pripremiti, jeste da će lečenje u tom slučaju, mahom trajati duže nego kada koristite industrijski spravljen sirup. Zato se naoružajte strpljenjem, ako se odlučite za tu opciju.