Kako prepoznati koji su simptomi trudnoće

Trudnoća
Foto: MAURO FERMARIELLO / Sciencephoto / Profimedia

Simptomi trudnoće se ne prepoznaju baš tako lako, naročito jer su slični simptomima predmenstrualnog sindroma. Ukoliko ste planirali trudnoću, ovi simptomi mogu vas obradovati, međutim, ne treba prenagljivati i prebrzo donositi zaključke, jer možete da se razočarate. Jasno je da je dolazak bebe na svet, jedno od najlepših životnih iskustava, ali od prvih simptoma trudnoće do porođaja dug je period i zbog toga ne treba žuriti sa postavljanjem dijagnoza.

Najpre sačekajte da vam menstrualni ciklus izostane nekoliko dana, pa tek onda uradite test. Ovim tekstom pokušaćemo da skrenemo pažnju koji su to rani simptomi trudnoće i kada ih ne treba zanemarivati.

Rani simptomi trudnoće-kada se javljaju

Neki opšti rani simpotomi trudnoće jesu umor, napetost u dojkama, mučnina, a ponekad i povraćanje. Ali oni se ne javljaju kod svih žena, jer je svaki organizam specifičan. Ono što se kod svih dešava, a što je svakako simptom trudnoće jeste izostanak menstrualnog ciklusa. Kod nekih žena javi se i blago krvarenje, kao i grčevi. Uglavnom nedelju, dve po oplodnji. Svakako da je reč o oskudnom krvarenju i slabim grčevima, pa ga žene često mešaju sa početkom menstrualnog krvarenja. Rani simptomi trudnoće su i bolovi u grudima. Zbog rasta ženskih polnih hormona dojke postaju nabrekle, tvrde i osetljive na dodir. Vremenom i boja oko bradavica postaje tamnija, pa je to jedan od pokazatelja.

Sekret može biti pojačan, ali ne treba brinuti zbog toga, naročito ako nema mirisa, jer će tako biti tokom cele trudnoće. Među simpotome trudnoće spadaju i umor i pospanost, zbog velikog nivoa progesterona, koji se luči u trudnoći. Umor je svakako jedan od ranih simpotoma trudnoće i najpre ćete po njemu moći da zaključite da li ste zaista trudni. Mučnine se uglavnom javljaju tri nedelje po začeću. Međutim, nemaju ih sve žene, pa one kod kojih se ne javljaju, teže im je utvrditi da su trudne. Promene u stolici, česti zatvori mogu ukazivati na trudnoću, kao i učestvalo mokrenje. Simptomi trudnoće su i promene raspoloženja, razdražljivost ali i glavobolja.

Kada je vreme da se potvrdi trudnoća

Ukoliko primetite neke od simptoma trudnoće, najbolje bi bilo da izračunate deset dana od ovulacije i tada uradite test. Oni koji se kupuju u apotekama prilično su senzitivni i trebalo bi da prepoznaju trudnoću. Ukoliko se ne pokažu dve crtice, a i dalje vam izostaje menstruacija, ponovite za nekoliko dana. Ili jednostavno uradite analizu krvi, koja će pokazati koliki vam je nivo hcg hormona. Vrednosti veće od 5 znače da ste trudni i da su simptomi trudnoće zaista bili znak za to. Što pre otiđite do lekara kako bi i zvanično potvrdio trudnoću i dao vam savete kako da se u toku trudnoće brinete o sebi. Manje vrednosti znači da niste trudni i da je takođe potrebno da se obratite vašem ginekologu, ukoliko ciklus i dalje izostaje. Jer svi pobrojani simptomi trudnoće mogu ukazivati i na određene bolesti. S toga je najbolje da se posavetujete sa vašim lekarom, koji će vas uputiti na dalje analize ili vam propisati odgovarajuću terapiju.

***

Bonus video: Joga za zauzete mame

 

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram