Kako pomoći bebi kod grčeva?

Foto: Vlad Dmytrenko / Alamy / Alamy / Profimedia

Susretanje sa grčevima kod novorođenčeta nikako nije prijatno, a posebno nije kada ste roditelj po prvi put.

U prvim naletima, grčevi kod beba umeju da izazovu strah i paniku među roditeljima, ali je bitno da ih prepoznate i da znate da je ovo deo prirodnog procesa koji skoro svako dete prođe.

Grčevi u najvećoj meri traju u periodu od nekoliko dana po rođenju, pa do trećeg meseca života. Kod neke dece su oni češći i jači, a kod neke slabiji i brzo prolaze. Važno je da im prepoznate simptome kako ne biste stvorili paniku, a to su: neobičan plač, dijareja, pravljenje grimasa koje ukazuju da postoji bol, isprekidan san, manji apetit. Ovo su uobičajeni simptomi, međutim, ako im se pridruže temperatura, dijareja koja dugo traje, potpuna bezvoljnost bebe, onda se obavezno javite svom pedijatru kako bi se proverilo šta se tačno dešava. A svakako, u svemu vi igrate glavnu ulogu – jer možete pomoći svom detetu da ima manje bolove i da se grčevi znatno ublaže. Kako?

Dojenje i ishrana

Nekada su grčevi kod beba izazvani dojenjem. Nedovoljno dobro zahvatanje bradavice tokom dojenja, odvlačenje pažnje tokom sisanja, čine da beba uvlači mnogo vazduha uz mlaku iz majčinih grudi. Takvim dešavanjam stiže se do toga da grčevi budu jači i češći. Zato vodite računa da beba lepo uhvati bradavicu i da je ništa ne ometa dok fino jede.

Ako se radi o nešto odraslijim bebama koje već imaju i svoju dohranu, onda vodite računa o tome šta jede. Ako primetite da nakon određenih obroka dete ima jače grčeve, onda isključite to što je jela, kako biste bili sigurni da li je to uzročnik. Postoje žitarice za bebe koje im pomažu u celokupnom probavnom sistemu koji se još izgrađuje, pa će tako pomoći i da se sami grčevi smanje. Vodite računa o mlečnim proizvodima, ne dajte detetu ništa začinjeno, jer su to sve stvari koje će „mučiti“ stomak.

Pružite svom detetu ugodnu masažu

Lagana, kružna masaža stomaka koja traje 15 do 20 minuta opušta stomak, ali i pomaže kod varenja. Nakon stomaka, pređite lagano na ručice i noge, pa će se tako i grčevi postepeno smanjivati, a vaša beba će ugodnije i lepše spavati, bez ometača koji je u ovom periodu najgori.

Podrigivanje mora da prati svaki obrok

U svetu beba podrigivanje predstavlja veoma dobru stvar, odnosno, ono znači da je organizam dobro prihvatio određenu hranu ili mleko. Kada ne podrigne, onda je vrlo moguće da će uskoro krenuti grčevi u stomaku. Zato, da bi se kolici kod beba sprečili u što većoj meri, potrebno je da beba podrigne u toku jela, a posebno nakon završenog obroka, pa je uvek nakon dojenja držite u položaju koji će joj to omogućiti. Nemojte je odmah staviti da leži, već je držite na sebi i lagano je potapšajte po leđima.

Uz sve ovo, nemojte dozvoliti da se vaše dete u obrocima prejede. Osim generalno lošeg osećaja i pospanosti koji će nastati, tu su i grčevi koji će se aktivirati i intezivirati, pa uobročenim sistemom hranjenja, dovoljne količine, pomoći ćete svojoj bebi i sebi da period grčeva brzo i jednostavno prođe.

***

Bonus video: Tata na porođaju u GAK Zemun

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram