Kako dete navikavati na vožnju autom

Foto:Shutterstock

Prevoženje mališana u automobilu deo je svakodnevnice porodica, bilo da je u pitanju odlazak u vrtić, školu, ili dugo planirani odmor. Kako često boravak sa detetom u automobilu može da bude nepredvidiv, stresan, prepun suza i nestrpljenja, važno je voditi računa o svim aspektima pre svega bezbedne i sigurne, a zatim i udobne i komforne vožnje.

Apsolutno je imperativ bezbednost u saobraćaju i prema važećim zakonima i propisima moraju se koristiti auto sedišta za bebe, a proces navikavanja na sedenje, kretanje u sedištu i vožnju može olakšati i dečiji auto na akumulator.

Auto sedišta za bebe – bezbednost i sigurnost vožnje pre svega

Od prvog dana dolaska na svet, novorođenče se mora prevoziti uz odabrani model auto sedišta za bebe. Prema zakonskim odredbama, auto sedišta za bebe predviđena su u nekoliko varijanti, za uzrast od 0 do 9 kilograma – najčešće u vidu korpe ili popularno „jaje“, zatim za težinu od 9 do 18 kilograma klasično sedište sa naslonom i pojasom, kao i do 36 kilograma, ili 12 godina starosti inovativna „buster“ podloga bez naslona za leđa.
Bezbednost je najvažnija prilikom kretanja u saobraćaju i mališani od najranijeg doba moraju biti prevožena uz adekvatna auto sedišta za bebe koja se pričvršćuju, prema uzrastu ili težini. Kako pokazuju podaci iz maja tekuće godine, oko 35% vozača praktikuje korišćenje auto sedišta, što je nedovoljan procenat za kompletnu bezbednost u saobraćaju, a preko 60% povreda dece uzrokuje nepravilno sedenje u vozilu.

Kako da mališani prevaziđu strah od vožnje?

Tokom odrastanja mališani mogu biti u stanju stresa, napetosti i nervoze uvek kada se i pomene vožnja automobilom. Kako svaki strah treba da se prevaziđe, prvenstveno je bitno da od najranijeg perioda budu naviknuti na auto sedište za bebe, tako što će im se dodavati zanimljive igračke i zanimacije tokom vožnje. Ukoliko je dete razdražljivo, plače i postaje nestrpljivo, ili ima česte mučnine savetuje se umerena vožnja, povremene pauze i opuštajući razgovor pre sedanja u automobil.

Može se iskoristiti igra da se sa detetom planira vožnja, a zatim pustiti mališana da pogleda unutrašnjost automobila, igračke u okruženju sedišta i prosto zavoli sam ambijent. Opuštajuća, tiha i omiljena muzička numera može biti pun pogodak da deca lakše savladaju strah od vožnje i zavole samo kretanje automobila.

Trik za uspeh: auto na akumulator kao odlična priprema za vožnju

Ukoliko savladavanje straha od vožnje deluje kao nemoguća misija, bar u tom periodu i uzrastu navikavanja na kretanje po točkovima, trik za uspeh može biti auto na akumulator. Naime, kako je u pitanju igračka, a činjenica je da dete mnogo toga nauči kroz igru, auto na akumulator biće prvo vozilo, koje funkcioniše vrlo slično stvarnom prevoznom sredstvu.

Kroz okretanje volana, slušanje zvuka vozila, pritisak na komandu gasa kada dete ima ulogu vozača, ili uz daljinski upravljač koji pokreće roditelj, auto na akumulator može stvoriti magični efekat, a to je da se savlada strah kroz igru. Ne samo da se radi o sjajnoj zabavi i aktivnosti mališana, već je i pobeda straha od vožnje veoma moguća i ostvariva.

Navikavanje deteta na vožnju autom nije uvek tako lako i kratkog trajanja, jer svaki mališan doživljava nove stvari potpuno individualno i različito. Zbog toga, poštujući pravila bezbednosti u saobraćaju važno je od prvog dana koristiti auto sedišta za bebe prema uzrastu, a zatim i razvijati tehnike i veštine savladavanja straha od vožnje. Auto na akumulator može biti pun pogodak, jer će uz igru stvoriti naviku na ambijent i karakteristike vozila.