Kako da preživite „zašto“ fazu svog deteta

Deca
Foto: Oleg Elkov / Alamy / Alamy / Profimedia

Negde oko treće godine, deca pretpostavljaju da ste najpametnija osoba na planeti i da imate odgovore na sva pitanja. Ponekad vas ta pitanja mogu dovesti do granice ludila, ali vam je u isto vreme drago što dete ima dozu znatiželje o svetu.

Vrlo često se desi da znatiželja postane dečiji automatski odgovor na svaku vašu rečenicu.

“Tata je otišao u prodavnicu”

“A zašto?”

“Da bi kupio hleb”

“A zašto?”

“Jer nam treba za doručak”

“A zašto?”

“Jer hoćemo da napravi sendvič”

“A zašto?”

“Jer volimo da jedemo sendviče”

“A zašto?”

“Jer su dobrog ukusa”

“A zašto?”

“Jer su lepi”

“A zašto”

Istina je da koji god ogovor date, uvek se na njega može postaviti čuveno pitanje i konverzacija će ići u nedogled.

Prepoznajte vrstu pitanja

„Oni pokušavaju da shvate svet, i to je dobar znak“, kaže dr Napatia T. Getings, psihijatar sa Floride. Ona ističe da je važno razlikovati pitanja koja su istraživačka od pitanja koja se tiču osporavanja vaših pravila. Na primer: „Zašto konji imaju repove?“ naspram „Zašto si tako zao?“ Priroda njihovih pitanja trebalo bi da diktira i vaš odgovor.

Kako da odgovorite na pitanje „zašto“ ako ne znate

Ni roditelji nemaju odgovore na sva pitanja, a na kraju krajeva svi smo samo ljudi. Ono što možete da uradite jeste da na sledeće “zašto” odgovorite sa: “To je dobro pitanje, možemo li se vratiti na njega malo kasnije”, predlaže dr Getings. Međutim, velika je šansa da ćete na ovaj odgovor dobiti pitanje koje pokušavate da izbegnete.

Umesto toga, možete ih pitati “Šta ti misliš – zašto?” Jer, osim što ćete ih naterati da razmišljaju, deca će fokus sa vašeg odgovora, prebaciti na pronalaženje sopstvenog.

Važno je da ne izbegavate odgovor, jer deca često mnogo više od odgovora, žele da im pružite pažnju. Osim toga, pomirite se sa tim da je u redu da kažete “ne znam” i pokušajte da pronađete odgovor zajedno sa vašim detetom.

Ono što takođe možete da uradite jeste da nakon što date odgovor na poslednje “zašto” – brzo promenite temu. A ako vidite da dete postavlja pitanje „zašto“ nekoliko puta uzastopno bez fokusa na odgovor, recite mu da ponovi celo pitanje: “Šta zašto?”.

Na kraju, naoružajte se strpljenjem! Deca toliko brzo rastu, pa ko zna, možda vam jednog dana bude nedostajala “zašto” faza.

***
Bonus video: Joga lica

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram