Kako da izađeš na kraj sa tuđom decom koja su nemoguća

Deca
Foto: Charles Gullung / ImageSource / Profimedia

Dete vaše komšinice, koleginice, drugarice ili rođake često se ponaša nevaspitano, bude i bezobrazno, istera vas iz takta i prosto izludi, a roditelji ne reaguju? Šta je najbolje tada činiti i kako izaći na kraj sa tuđim detetom, a ne preći granicu?

Ne radite ništa ako baš nije nužno

Deca se svađaju i to je normalno, čak i oko sitnica. Ako se to desi vašem i tuđem deteu, ne reagujte ako nije nešto ozbiljno i situacija ne izmakne kontroli, savetuju na sajtu BrightSide.

Ako prevremeno reagujete, možda vaše dete će misliti da će roditelj uvek biti tu da reši svaki problem, pa neće moći samo da se izbori ni sa čim. Ipak, ako konflikt postane agresivan, pokrenite se, kažite deci da svako ispriča svoju stranu priče i uvek naglasite da fizički obračun nije rešenje.

Budite strogi, ali smireni

Ako agresivno i glasno pričate detetu, posebno tuđem, i to je vid nasilja. Može da bude problem i ako ne znate šta je zapravo u pitanju i koje su moguće posledice vašeg vikanja.

Najbolji vid obraćanja detetu koje je nemoguće je mirnim, ali strogim tonom. Treba da shvati da je njegovo ponašanje pogrešno, ali kažite mu to onako kako biste i vi voleli da vam se neko obrati da ste dete.

Preusmerite situaciju

Desi se da dete pravi neki problem, a roditelji to ignorišu. Ako se to desi, pre nego što im ukažete na situaciju, probajte da dete preusmerite na nešto drugo. Na primer, ako se deca igraju u kući i diraju stvari koje ne bi trebalo, pozovite ih da se igraju napolju u dvorištu ili im ponudite neku igru koja će im preusmeriti pažnju.

Pričajte s detetovim roditeljima

Ako roditelj nije tu dok je bezbednost njegovog deteta ili nekog drugog u pitanju, prirodno je da ćete učiniti u trenutku ono što je ispravno. Ali to dete nakon toga može pogrešno da protumači vaš postupak i tu svoju verziju događaja prenese roditeljima, pa da vi ispadnete zloća. Zato obavezno pričajte sa njima, najbolje pre deteta.

Dajte roditeljima vremena

Najvažnije je da zapamtite da su roditelji problematične dece zaduženi da ih vaspitavaju, a ne vi. Zato, ako se desi da ste tu kad se neko dete loše ponaša, sačekajte prvo da njegov roditelj shvati šta dete radi i pustite da ga disciplinuje po potrebi, ne skačite pred rudu. Takođe, ne pričajte šta biste vi uradili na njegovom mestu – on najbolje poznaje svoje dete i zna kako sa njim.

Sklonite svoje dete od problematičnog

Dete ne može sasvim da shvati kako neko drugi utiče na njega. Zato ako u njegovom okruženju primetite neko problematično dete, reagujte. Ipak, pazite da to uradite na pravi nčin – bez mogućnosti da vas ne posluša. Recimo, nemojte da ga pitate da li bi išlo na drugo igralište gde nema problematične dece, već ga navedite da samo odluči da ode odatle i skloni se.

Dajte šansu „lošem“ drugaru

Ako vam se ne dopada dete koje se druži s vašim, a ono dođe kod vas u kuću, za početak nije dobra ideja da mu samo zabranite viđanje. Tako može da se još više veže za to dete i možda čak upadnete u nevolju sa njegovim roditeljima ako oni saznaju da ne želite da se vaša deca druže. Psiholozi savetuju da prvo upoznate to dete da vidite njegove vrline i zašto se zapravo sviđa vašem detetu. Potrudite se da im bude prijatno dok du zajedno kod vas, ali sve vreme pazite kako biste mogli da intervenišete ako se nešto zakomplikuje.

I postavite kućna pravila kojih moraju da se pridržavaju.

Ignorišite napad besa u radnji

Kupovina može da bude vrlo zabavna za decu, ali ume da bude pravi napor za roditelje jer bi deca da pipnu i uzmu skoro sve, a roditelj to ne može ili ne želi da kupi. Onda obično usledi plakanje, cika, dreka, čime pristustvuju i svi drugi u radnji.

Pre nego što kažete bilo šta, pomislite prvo da je je tog roditelja verovatno sramota i da se nervira zbog toga što se dešava i ne zna kako da smiri dete. Ako ih budete grdili i ljutili se, to će verovatno samo pogrošati situaciju.

Takođe, ne zaboravite da su izlivi besa u mlađim godinama uobičajeni kod dece i da deca tek uče kako da se ponašaju u javnosti. Probajte da jednostavno budete strpljivi, uostalom izaći ćete iz radnje ubrzo.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram

BONUS VIDEO: DAN MAJKE TROJKI