Još jedna zemlja planira da zabrani fizičko kažnjavanje dece

Foto: Stefano Oppo / ImageSource / Profimedia

Roditeljima u Australiji moglo bi se zabraniti fizičko kažnjavanje dece nakon što je studija pokazala da to dovodi do povećanog rizika od anksioznosti.

Šest od deset Australijanaca reklo je da su kao deca bili udareni najmanje četiri puta, navodi studija australijskog katoličkog univerziteta sprovedena među 8500 ljudi u dobi između 16 i 24 godine.

Studija je pokazala da su žene koje su fizički kažnjavane kao deca imale 1.8 puta veću verovatnost da će patiti od depresivnih poremećaja i 2.1 puta veću verovatnost da će biti anksiozne.

Kod muškaraca je gotovo dvostruko veća verovatnost da će kao posledicu telesnog kažnjavanja u dečijem uzrastu doživeti depresiju i anksioznost.

Direktor Instituta za studije zaštite dece i profesor s australskog katoličkog univerziteta Daryl Higgins sada predvodi apel da se udaranje dece proglasi nezakonitim.

„Vreme je da promenimo zakone i osiguramo da deca budu sigurna od nasilja u svom domu. Ako želite smanjiti nelagodnost na nivou populacije za žene i muškarce, nemojte ih udarati kao decu. Postoji stvarna veza između fizičkog kažnjavanja i trenutnog i doživotnog iskustva mentalnog zdravlja” – rekao je Higgins za ABC Radio Melbourne.

Higgins se zalaže da roditelji koriste pozitivne tehnike kako bi disciplinovali svoju djecu.

Trenutno roditelji u Australiji smeju da tuku svoju decu, ali pod određenim uslovima. Fizičko kažnjavanje sme boleti samo kraći trenutak, a decu ne smeju da udaraju po glavi ili vratu. 62 zemlje u svetu proglasile su fizičko kažnjavanje nezakonitim, uključujući Škotsku, Švedsku i Južnu Koreju, prenosi Hayat.

***

Bonus video: Poznate mame u borbi za starateljstvo nad decom

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram