Filmovi za decu koje bi svako dete trebalo da pogleda

Foto: Andriy Popov / Panthermedia / Profimedia

Predlozi sa kojima ne možete da pogrešite.

Ako se brinete u kom pravcu da usmerite vaše mališane i smatrate da provode previše vremena nad svojim pametnim uređajima gledajući različite sadržaje sa društvenih mreža i Jutjuba, a svi znamo kako je teško kontrolisati to šta će ući u male glave preko interneta, napravili smo za vas spisak svih filmova sa kojima ne možete da pogrešite kada ih predložite.

Animirani, sinhronizovani i igrani, biće sigurno za zvačiji ukus ponešto, a u mnogim filmovima će uživati i odrasli-u to smo sigurni.

Takođe ovo je i dobra prilika i da se vi vratite u svoje detinjstvo i podsetite se kako je to bilo kad ste bili mali pa da ponovo proživite sve srećne uspomene koje ste imali uz stare dobre klasike.

Sinhronizovani crtani filmovi

Sa mališanima do osam godina, koji još uvek ne mogu da čitaju titlove i prate radnju sa punom pažnjom najbolje bi bilo da se odlučite na sinhronizovane crtane filmove.

Neki od naših predloga su sledeći:

Dora Istražuje-super kratkometražni sinhronizovani crtać u kojem će vaše dete sigurno uživati, a nešto i naučiti

Meda Pedington-generacijski omiljeni šareni meda

Foto:Rights Managed / Mary Evans Picture Library / Profimedia

Kuća Buka- nova HBO serija za mališane

Sunđer Bob- svi smo odrastali uz malog žutog sunđera, sa ovim sigurno nema greške

Crtani filmovi za decu koje vole i roditelji

Postoje mnogobrojni kratkometražni i dugometražni crtani filmovi uz koje svi možemo da uživamo, a neke od njih posebno vole roditelji

Šrek- možda ga vaši najmlađi neće potpuno razumeti, ali vi ćete se sigurno nasmejati do suza, a njima će neodoljiv biti veliki zeleni troll.

Priča o igračkama- jedan od omiljenih filmova starije generacije, slobodno se opustite i vratite u detinjstvo sa vašim detetom.

Foto: IFA Film / United Archives / Profimedia

Madagaskar- obećavamo da će svi ukućani uživati u karakterima iz ovog ludog crtanog filma

Sinhronizovani filmovi koji će oduševiti mlađu decu

Možda mislite da je vaše dete još uvek suviše malo da mirno sedi isprati dugometražni igrani film, ali verujte nam uživaće uz ove predloge.

Džumandži- Film iz 1995 sa Robi Vilijamsom u glavnoj ulozi, priča prati zbrku oko društvene igre koja oživljava.

Sam u kući- Neprevaziđeni klasik koji će vaše dete obožavati, nemojte da se ljutite ako budete morali da ga odgledate 100 puta.

Foto: The Hollywood Archive / Hollywood Archive / Profimedia

Meri Popins- Dadilja koju bi svi voleli da imamo, sa magičnom torbom punom svega, ovaj dugometražni igrani film je Diznijeve produkcije i sa pravom je popularan već decenijama među svim generacijama.

Najbolji filmovi za decu preko osam godina

Sada već možete da ponudite vašem malom čoveku i neki malo ozbiljniji film, tako da smo spremili listu od nekoliko koji će ga sigurno oduševiti.

Ratovi zvezda-kada odgleda svih osam delova spremite se da u kući imate pravog malog fana svemira i naučne fantastike.

Karate kid-nezaobilazan film uključen u odrastanje svakog dečaka

Foto: IFA Film / United Archives / Profimedia

E.T.- Još jedno sjajno naučno fantastično ostvarnje, pravi način da svoje dete zainteresujete za tajne koje svemir ima da ponudi.

Novogodišnji filmovi za decu

Ako ne znate šta da gledate tokom praznika, imamo dosta predloga za vas, što animiranih-što igranih filmova.

Noćna mora pre božića- ne brinite se, nije strašan, a sigurno će u njemu uživati sva deca i ona manja, a i ona malo starija. Prepun melodičnih pesama koje ćete pevušiti po ceo dan, a pogled nećete moći da skinete sa neobične animacije Tim Bartona.

Vilenjak- prava porodična komedija u kojoj možete da uživate sa celom svojom porodicom i nasmejte se do suza, a i raznežite u duhu praznika.

Klaus- Još jedan divan animirani film u novogodišnjem duhu novije produkcije. Odrasli će se podsetiti važnosti ovih praznika, a mališani će uživati u nacrtanim pahuljama.

Foto: Netflix / Everett / Profimedia

Kako je Grinč ukrao božić- Ko ne voli ovog zelenog zlikovca koji se namerio svima da upropasti praznike?

Animirani film

Kralj Lavova je sa razlogom uvršten u najbolji animirani film svih vremena, ako ga niste pogledali, sad je pravo vreme da to učinite sa svojim detetom.

Lepotica i zver- jedan od prvih izbora svih devojčica širom sveta

Mačke iz visokog društva- uživajte u društvu aristokratskih mački i dobre muzike za ples.

Foto: Walt Disney Productions / AFP / Profimedia

Aladin-vreme je da svet sagledate sa magičnog ćilima, vaše dete će iznova i iznova hteti da gleda ovaj klasik.

Pepeljuga- još jedan od neprevaziđenih izbora kada su u pitanju male princeze. Svi obožavamo pepeljugu, vaša devojčica ne sme da je propusti.

Zaleđeno kraljevstvo- diznijevo ostvarenje novijeg doba, našlo je fanove među svim starosnim grupama, možete očekivati horsko pevanje popularne melodije danima u vašoj kući.

Najbolji domaći filmovi za decu

I srpska kinematografija ima dosta toga da ponudi najmlađima.

Orlovi rano lete- slobodno i vi možete sa vašim detetom pogledati ovaj klasik urađen po romanu Branka Ćopića, a njemu će sigurno lakše pasti da odgleda film nego da pročita lektiru.

Leto kad sam naučila da letim- za malo stariju decu ovaj naš novi film će postati neprevaziđena lektira. Snimljen je po knjizi proslavljene dečije spisateljice Jasminke Petrović, a prati zbivanja tokom jednog leta 12-godišnje devojčice. Ne propustite ga.

Lajanje na zvezde- možda nije za one najmlađe, ali ne sumnjamo da će vaš tinejdžer uživati u ovom filmu.

Tito i ja- srpski klasik koji dovodi do suza sve članove porodice. U Zokijevim avanturama uživaće vaš klinac, a vi ćete se sigurno podsetiti svoje mladosti pa možete nečemu i da ga naučite.

Edukativni filmovi za decu

Ako želite da vaša deca uključe vijuge dok gledaju zabavni program, onda nemojte da propustite ove naše sledeće predloge.

Mirko Nemirko- Upoznajte Mirka, sedmogodišnjeg dečaka koji ne može da bude miran. On polazi u školu pun radoznalosti i uzbuđen zbog novih znanja. Tamo, međutim, upoznaje učitelja, gospodina Fiša. Gospodin Fiš je učitelj starog kova, strog i ozbiljan. Nimalo ga ne zanima svet unutar Mirkove glave – njemu je važno da se deca vrate na pravi put.
Krila života- I dokumentarac može da bude pravo uživanje kada ga uradi Dizni, ne propustite ovaj edukativni film o oprašivačima kao što su pčele, slepi miševi, leptiri i ptice.

Ja sam jedanaestogodišnjak- slobodno uputite vašeg skoro tinejdžera na ovaj simatičan i duhovit dokumetarac, a možete i vi sa njim da ga odgledate jer pruža upravo uvid u svet i živote raznih jedanaestogodišnjaka širom planete.

Najbolji filmovi za decu tinejdžerskog uzrasta

Tinejdžeri! Ne znamo šta ćemo sa njima, pa evo kako da im predložite da malo odmore od vas i svoje hormone usresrede na neke druge stvari, predložite im neki od ovih filmova i nećete se pokajati.

Gospodari prstenova-pravo vreme za vašeg tinejdžera da otkrije čari epske fantastike, ono što je dobro, ovo je triologija pa će moći dugo da gleda i uživa.

Opasne devojke- neprevaziđena tinejdžerska komedija koju će vaša tindejdžerka sigurno obožavati, obavezno joj predložite ovaj film.

Foto: The Hollywood Archive / Avalon / Avalon / Profimedia

10 Stvari koje mrzim o tebi-tinejdžerski ljubavni film uz koji ćete sigurno svi u kući uživati.

BONUS VIDEO: DAN MAJKE TROJKI

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram