Dr Ranko Rajović otkriva igru uz koju se dečiji mozak za par sekundi razvija svetlosnom brzinom – a potreban je samo jedan kamen

Ranko Rajović, dete, igra, gimnastika, bose noge
Foto: Shutterstock/Filip Krainčanić/Nova.rs

Ranko Rajović navodi da balansiranje i održavanje ravnoteže može pomoći u razvoju dečijeg mozga. A evo i kako.

Dr Ranko Rajović, specijalista interne medicine, magistar neurofiziologije i doktor sportskih nauka, pored mnogih saveta o odgajanju i vaspitavanju dece, jedan je od najvećih stručnjaka u našem regionu kada je u pitanju rani razvoj dečje inteligencije, a on neretko govori o aktivnostima koje bi deca trebalo praktikuju.

Na svom Instagram profilu je  pokrenuo program preko kog će deliti 10 lekcija koje su važne za razvoj dečijeg mozga, a prva među njima nosi naziv „Svet na jednoj nozi“.

Naime, reč je o tome da detetu treba zatražiti da stane jednom nogom nogom na kamen i da održava ravnotežu.

„Gubitak ravnoteže je jako važan za razvoj mozga. Kada dete stavimo da balansira negde na jednoj nozi , svi mišići rade – mišići stopala, mišići noge. Mozak šalje milijarde impulsa da oni održe ravnotežu“, objasnio je Ranko.

Kreator NTC programa je više puta isticao koliko je fizička aktivnost važna za decu.

„Mi smo biološka bića i razvijamo se u interakciji sa prirodom i moramo da budemo izloženi okruženju. Dete mora da trči, da preskače, možda i da padne i izguli kolena i laktove. To je zato što se dete u tom procesu razvija i povezuje motoričke i misaone procese“, objasnio je on jednom prilikom..

Devojčica, dete, joga, vežba, gimnastika, igra
Foto: Shutterstock

I kada neke aktivnosti deluju kao da su možda suviše teške za decu, to su zapravo trenuci kada se dečiji mozak najviše razvija.

„Često govorim da dete već sa tri godine, kada nauči svoj jezik (što je najteže što ćemo naučiti u životu), može da radi i neke kompleksnije stvari kroz igru i tako aktivira neke misaone procese i sposobnosti koje mu ostaju ceo život. Ako propusti taj period, onda neće da razvije biološke potencijale u punom obimu. Gledajte da dete bude spretno i okretno, pričajte mu odmalena priče, čitajte im knjige, provodite puno vremena u prirodi, neka hodaju bosi kad god to mogu, neka nauče neke veštine (da sade cveće, da šiju, da pecaju, da znaju da zakrpe gumu na biciklu) i postavljajte im pitanja za razmišljanje“, zaključio je Ranko.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram