Devet neobičnih saveta za trudnice da bi beba bila zdrava

navike trudnoća zdravlje bebe
Foto: LEMOINE / BSIP / Profimedia

Svaka mama bi dala sve da joj beba bude zdrava, ali mnoge od njih ne znaju koliko pojedine navike u trudnoći zapravo mogu da utiču kasnije na bebin život.

Na sajtu Bright Side izdvajaju devet ključnih stvari koje treba, odnosno ne treba raditi tokom trudnoće da bi beba kasnije izrasla u zdravu i srećnu osobu. Pritom, ne treba zaboraviti da bi za bilo kakve novine i promene u trudnoći prvi trebalo konsultovati lekara.

Sačuvajte se od stresa koliko god je moguće

Kratkotrajan trenutni stres neće mnogo nauditi bebi, ali ako ste hronično pod stresom, to će vrlo verovatno ostaviti posledice kasnije na bebin život. Moguće je da dete kasnije ima poremećaj pažnje i bude hiperaktivno, čak i depresivno u tinejdžerskim danima. Ako trudnica oseti snažan stres, bebin mozak, koji se prvo razvija, neće se razviti u potpunosti, što može da ima posledice po učenje i pamćenje.

Pročitajte još:

Izbegavajte sirovo meso i morsku hranu

Ako ne jedete pojedine grupe hrane, posebno nakon četvrtog meseca trudnoće, dete kasnije može da bude izbirljivo kad jede. Ipak, to ne znači da treba da jedete bilo šta. Sirovo meso i morski plodovi povećavaju rizik od trovanja hranom koje kod beba može da izazove zdravstvene komplikacije, poput problema sa srcem i bubrezima, infekcije mozga i krvi, ali i prevremenog porođaja i pobačaja.

Takođe, ako jedete previše ribe, posebno suši, bebu možete da izložite visokoj koncentraciji žive, što može da potom izazove probleme sa vidom, sluhom i oštećenja mozga.

Sunčajte stomak

Tokom šestog meseca trudnoće beba polako otvara okice u stomaku. I mada može da vidi samo maglovito, preporuka je da izložite stomak sunčevim zracima pošto beba polako može da reaguje na svetlost. Ipak, budite oprezni jer previše toplote nikako nije dobro, pa gledajte da to prijatno sunčanje bude pre 10 sati ujutru ili posle 15 h, pod uslovom da napolju nije ni previše toplo ni hladno. Zato gledajte da nađete zlatnu sreditu – i da ne budete previše na suncu i da se ne sklonite sasvim s njega jer to može da izazove manjak vitamina D. A on je neizmerno važan za zdravlje kostiju kako dete kasnije ne bi imalo problema sa osteoporozom.

Redovno vežbajte

Vežbanje tokom trudnoće imaće sjajne efekte kasnije na razvoj bebe. To podstiće neurone u bebinom mozgu koji potom imaju važnu ulogu za pamćenje i učenje. Takođe, deca čije su mame u trudnoći vežbale verovatno će kasnije u životu imati bolje motoričke funkcije.

Masirajte lagano stomak

Stomak nemojte masirati u prva tri meseca jer to može da pogorša jutarnje mučnine, ali nakon toga lagana masaža stomaka je preporučljiva jer ćete se tako vi i partner bolje povezati sa bebom.

To je vrlo važno jer, ako nema te povezanosti između bebe i roditelja, dete kasnije može da ima probleme sa mentalnim zdravljem i sa osećanjem sreće.

Sklonite se od buke

Bebi, dok je u stomaku, prija muzika. To može da pojača nivo serotonina i da podstakne razvoj koncentracije. Ali pazite da muzika ne bude preglasna. Ako stomak često izlažete velikoj buci, to može da utiče na razvoj bebe i da joj ošteti sluh.

Pričajte s bebom dok je u stomaku

Beba će prepoznati vaš glas kad se rodi ako joj budete pričali dok je u stomaku. Na početku trećeg trimestra beba počinje da reaguje na mamin glas. Bebe uče još dok su u stomaku i, ako budete pričali s njom, podstaći ćete joj govorni razvoj. A to je još jedan način da se vi i partner povežete s bebom.

Ne čistite mačji izmet

Možda zvuči nelogično, ali gledajte da čišćenje izmeta za vašom macom ostavite nekom drugom. Maženje s macom je ok, ali njen izmet sadrži bakterije i parazite od koji neki mogu da budu vrlo opasni po mamu i bebu, pa da i čak izazovu prevremeni porođaj ili pobačaj. Bakterija Toxoplasma gondii je posebno opasna po bebe jer može da izaove mentalne poremećaje i napade.

Izbegavajte saunu

Sauna ili baš topla kuipka nisu najbolja ideja za trudnice jer od njih još više raste telesna temperatura. Možda jeste dobro za opuštanje, ali zapravo nije dobro za buduću mamu i bebu jer povećava rizik od pobačaja i zdravstvenih komplikacija na rođenju bebe.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram