„Deca gej roditelja su bolja u školi od dece strejt parova“

gej roditelji
Gej roditelji - ilustracija; Foto: Zefrog / Alamy / Alamy / Profimedia

Prema rezultatima studije koju je na Oksfordu vodio Deni Mazrekaj, deca koju odgajaju istopolni parovi čak bolje napreduju u školi nego deca iz tradicionalnih porodica.

Istraživanje je uključilo skoro 3.000 dece gej parova u Holandiji (2.786 lezbejskih i 185 muških gej parova), prvoj zemlji koja je legalizovala istopolne brakove, i više od milion dece heteroseksualnih parova. Pratila su se deca rođena između 1998. i 2007. godine i njihovo napredovanje u obrazovanju do 2019.

Rezultati pokazuju da deca koja su od rođenja odgajana od istopolnih roditelja imaju bolji učinak od dece koju odgajaju hetero roditelji i u osnovnom i u srednjem obrazovanju, a Deni Mazrekaj ukazuje na nekoliko faktora koje su prepoznali tokom istraživanja.

Pročitajte još:

„Istopolni roditelji su često imućniji, stariji i obrazovaniji od tipičnog heteroseksualnog para“, rekao je Mazrekaj za Unilad. „Oni se često okreću skupim tretmanima veštačke oplodnje ili komplikovanim procedurama usvajanja da bi dobili dete, što znači da su materijalno dobrostojeći“, navodi mladi naučnik.

Značajnim faktorom smatra i to što su istopolni parovi obično vrlo motivisani da postanu roditelji s obzirom na sve što moraju da prođu da bi dobili dete.

„Ipak, mi smo imali samo podatke o socioekonomskom statusu, sve ostalo je hipoteza, a buduće studije trebalo bi da se bave i time“, ističe Deni Mazrekaj, a za portal Nova.rs objašnjava zašto mu je ova tema bila važna.

„Sad sam postdoktorski istraživač na Oksfordu. Završio sam doktorat na ekonomiji na KU Leuven univerzitetu u Belgiji, a ovu studiju radio sam sa još dvoje kolega – Kristofom De Viteom i Sofi Kabus. Tema nam je bila jako interesantna i imali smo dostupne prave podatke. Bili smo svesni da je prethodna literatura imala velikih nedostataka: ili vrlo male uzorke ili su mogli proučavati samo jedan momenat, tako da nisu mogli da istraže decu koju su odgajali istopolni roditelji od rođenja nego vrlo kratko. A ovo je važno, jer ako dete na primer razvodom uđe u istopolnu porodicu, ne može više da se vidi razlika između efekta razvoda i efekta istopolne porodice“.

Pročitajte još:

U momentu kad se LGBT+ zajednica u Srbiji još bori za Zakon o istopolnim partnerstvima, a dozvola gej parovima da usvajaju decu deluje kao nemoguća misija čak i u mnogo tolerantnijim sredinama, istraživanja poput ovog mogla bi malo da ublaže atmosferu.

„Velika većina studija pokazuje da deca sa istopolnim roditeljima odrastaju isto kao i deca sa hetero roditeljima. Na zapadu su takva istraživanja imala efekata na društvenu stvarnost. Nažalost, nisam upoznat sa situacijom van Zapada“, kaže Mazrekaj.

***

Bonus video:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram