Da li dete sme napolje kad ima temperaturu

temperatura dete
Foto: Megan Maloy / ImageSource / Profimedia

Pitanje koje muči roditelje.

Među nedoumicama koje roditelji imaju jeste i ona smeju li da vode mališana napolje ako ima temperaturu. Na prvi pogled mnogi bi kazali kako bolesno dete treba da miruje u kući. Ali da li je sve tako jednostavno?

„Odgovor na ovo pitanje je kompleksan. Zahteva da se pažljivo procene stanje deteta, vremenski uslovi i pažljivo odabere mesto za šetnju“, kažu za Zadovoljnu iz Telefonskog savetovališta Halo beba Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd.

Naime, kako kažu naše sagovornice, mnogi roditelji pomisle kako bi jedna šetnja rešila problem ako dete ima malo povišenu temperaturu (do 38,5), slabije jede, pomalo mu curi sekret iz nosa, kašljuca – ali se igra, ne zna kuda bi sa sobom, prevrće se, traži pažnju, povremeno kmeči, a vi nikako ne možete da mu ugodite.

„Šetnja je dozvoljena i sigurno će prijati detetu ako je njegovo opšte stanje dobro. Malo svežeg vazduha i prijatnog sunca neće naškoditi detetu, naprotiv, doprineće oporavku. Ali treba voditi računa da se dete adekvatno obuče i da se ne izlaže nepogodnim vremenskim prilikama kao što su visoke ili niske temperature, vetar, kiša, magla…. Takođe, ne preporučuje se šetnja u zatvorenom prostoru, recimo, u tržnim centrima, na mestima gde su velike gužve, poput bučnih gradskih ulica, šetališta, ili kada je velika zagađenost vazduha“, kažu iz Halo bebe.

Dakle, ako su vremenski uslovi relativno prijatni, a dete generalno dobro, sa temperaturom do 38,5, u tom slučaju najbolje je da izađete u neki park, u prirodu, a idealno je ako živite u kući i imate dvorište.

„U toj situaciji dete može i više vremena da provede napolju, čak i kada je njegovo stanje nešto lošije. Napolju može da pojede lagani obrok, užinu, kompot ili voćku ili popije sok, naravno ako vreme do dozvoljava“.

Iz Halo bebe upozoravaju da, u slučaju da dete pije antibiotike ili lekove protiv alergije, treba da proverite šta piše u uputstvu za upotrebu leka.

„Kada se uzimaju neki od ovih lekova, ne preporučuje se boravak na suncu jer je moguće da se na koži pojave fleke zbog fotosenzitivnog dejstva leka.“

A ako dete ima ovčije boginje, varičelu, treba imati u vidu da se radi o zaraznoj bolesti i da u periodu kada je dete zarazno za okolinu ne treba dolaziti u kontakt sa drugom zdravom decom, bebama, posebno ne sa trudnicama ili osobama narušenog imuniteta.

„Kada zaraznost prođe, dete može da izlazi napolje, ali ne treba da trči, da se znoji ili izlaže vrućini i suncu. Promene na koži tada mogu da se inficiraju ili da se dete koje je oslabljenog imuniteta od varičele dodatno izloži nekoj infekciji.“

Iz Halo bebe napominju da, ako dete boluje od neke druge akutne zarazne bolesti, ne preporučuje se izlazak u šetnju i kontakt sa drugim osobama jer je dete u izolaciji, ali uz konsultaciju sa pedijatrom moguć je boravak u vlastitom dvorištu.

„Ako vaše dete ima visoku temperaturu, preko 38,5, ako temperatura oscilira i zahteva češće merenje, ako je potrebno da se često daju lekovi, da se dete rashlađuje, da mu se daje dodatna količina tečnosti ili češće hrani, onda je bolje da dete ostane u svom domu, gde ćete se vi posvetiti njegovoj nezi. Takođe, ako dete ima stomačni virus, povraća ili ima česte tečne stolice, malaksalo je i slabo, nemojte ga izlagati dodatnom naporu i izvoditi napolje“, zaključuju iz Halo bebe.

BONUS VIDEO: Mame za mame – one reaguju majčinski, zaštitnički, solidarno, sada trebaju našu podršku

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram