Četiri metode da dete naučite kako da raspolaže novcem

Foto: Andriy Popov / Panthermedia / Profimedia

Korisne lekcije.

Sigurno vam je cilj da naučite dete da teži finansijskoj nezavisnosti, a ne da vas doživljava kao nepresušan izvor novca i stalno očekuje da mu pomognete.

Evo kako možete pomoći detetu da nauči odgovorno da raspolaže novcem, piše Index.

Kasica

Svako dete treba imati kasicu u svojoj sobi. Pokušajte mu objasniti da je stavljanje novca u kasicu nešto važno. Pokažite detetu da cenite to što štedi. U početku možda neće biti srećno što ga terate da novac kojim može nešto odmah kupiti stavi sa strane, ali kada nagrada stigne, biće motivisanije.

Džeparac

Deca starija od pet godina naviše već mogu dobijati džeparac, naravno, ako su u toj dobi dovoljno zrela. Ako detetu na početku svake nedelje date nešto novca i ono zna da s njim mora izdržati do sledeće, počeće razvijati osećaj odgovornosti. Naučiće da je količina novca koju svaka osoba može potrošiti ograničena i da ne može stalno tražiti još.

Vaspitanje dece dete roditelj majka mama
Vaspitanje dece Foto:Shutterstock

Štednja

Kada detetu date džeparac, usmerite ga na štednju za različite namene. Napravite koverte, od kojih će jedna biti za potrepštine, poput čokolade i igračaka, dok će u drugoj štedeti za poklone za braću, sestre, članove porodice ili prijatelje. U trećoj neka bude novac za skuplje stvari. Kad dobije novac, pustite dete da samo odluči u koju će ga kovertu staviti.

Zarada

Ako dete želi kupiti nove rolere ili bicikl, odnosno nešto skuplje, od džeparca će teško skupiti potreban iznos. Omogućite detetu da nekako zaradi novac koji mu je potreban i tako dobije još jedan izvor prihoda, ali i lekciju da više rada znači i više novca. Dete će tako steći radnu etiku i bolje shvatiti vezu između većeg truda i veće nagrade.

***

BONUS VIDEO: MALI KRAGUJEVČANIN JE JEDAN OD STO DECE U SVETU

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram