Blizanci koji su odrasli odvojeno, a vodili identične živote

blizanci
Foto: Ira Berger / Alamy / Alamy / Profimedia

Takozvani Džim blizanci iz Ohaja sreli su se kad su napunili 39 godina, nakon što su od rođenja bili razdvojeni. Ispostavilo se da su u međuvremenu vodili skoro identične živote iako nisu imali nikakvog dodira jedan s drugim.

Kada su 1940. dve bebe blizanaca bile usvojene sa samo tri nedelje, njihovi novi roditelji su i jednog i drugog, neplanirano, nazvali Džejms. Obojica su dobili nadimak Džim, i to je bio samo početak.

Jednog dečaka je usvojila porodica Luis, a drugog porodica Springers, i to na samo 60 km razdaljine. Obe porodice su znale da dete koje su usvojili ima blizanca, ali nisu znale šta je s njim niti gde je. I tako su se braći putevi razišli. Ali neka neobjašnjiva veza je i dalje bila među njima.

Pročitajte još:

Obojici se pas ljubimac iz detinjstva zvao Toj, obojica su u školi volela matematiku i obradu drveta, ali nije im išao pravopis, pišu na sajtu ripleys.com.

Ali tek slede neverovatni podaci.

Obojica su se ženila dva puta i obojici se prva žena zvala Linda. Naravno, i žene iz drugog braka su im se zvale isto – Beti.
I Džim Luis i Džim Springer su imali sinove. Istog imena – Džejms Alan.

I jedan i drugi Džim su bili pušači, vozili su isti automobil, ševrolet, i imali su slične poslove – Džim Luis je bio obezbeđenje, dok je Džim Springer bio zamenik šerifa. Čak su i letovali u istom mestu na Floridi. Nijedan od njih dvojice nijie znao ništa od svega toga o svom bratu, sve dok Luis sa 37 godina nije odlučio da pokuša da stupi u kontakt sa svojom bratom blizancem. Godine 1977. uspeo je da pronađe podatke preko suda u Ohaju. Onda su razgovarali telefonom i na kraju se videli 9. februara 1979.

A kad se saznalo za njihov fascinantan slučaj, naučnici su uvideli koliko bi mogli da budu važni za proučavanje blizanaca koji se iznova susreću nakon što su bili razdvojeni. Oni su potom bili deo studije na Univerzitetu u Minesoti, koja je otkrila da su njihova istorija bolesti i testovi moždanih talasa gotovo identični. Takvi su bili i njihovi rezultati u testu ličnosti.

Ta njihova priča dala je podstrek za dalje polemike o uticaju okoline i genetike na nas, a neki su išli dotle i da veruju kako među braćom postoji neka telepatska veza.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram