Adhara ima 10 godina i veći IQ od Ajnštajna

Adhara Pérez
Adhara Perez Foto: Printscreen/YouTube/Pauly Wul

Adhara Perez ima IQ od 162, što je za dva više od Alberta Ajnštajna i Stivena Hokinga. Devojčica koja uči za univerzitetske diplome teži da bude astronaut, otputuje u svemir i osvoji Mars, a njen put do sada nije bio ni malo lak.

Dijagnoza

Adhari je sa tri godine dijagnostikovan jedan od oblika autizma – Aspergerov sindrom.

U pitanju je razvojni poremećaj obeležen nesposobnošću razumevanja – kako se ponašati u društvu. Uopšteno, deca sa Aspergerovim sindromom pokazuju vrlo malo izraza lica osim ljutnje i žalosti. Sklona su boravku u sopstvenom svetu i zaokupljena sobom i svojim rasporedom. Njihova čula su intenzivnija, snažnije osećaju površine, temperaturu i ukus, a misli su im usmerenije. Adharina majka, Nalleli Sanchez, primetila je da se njena ćerka ponaša drugačije od druge dece njenih godina.

Deca koja imaju ovaj sindrom su uglavnom prosečno ili natprosečno inteligentna, ali ne razumeju dupla značenja i metafore. Adharina majka kaže da joj se uvek činilo da devojčica želi da ima prijatelje, ali prosto ne zna kako.

Sve ovo je postao veliki problem za malo dete, jer su deca počela da je odbacuju i nazivaju čudnom, a učitelji su govorili da prosto ne želi da radi i često bi je izolovali iz grupe.

A Adhari je prosto bilo dosadno na časovima. Uprkos socijalnoj neprihvaćenosti, njena majka, koja ima diplomu iz psihologije, nikada nije prestala da veruje u nju. Upisala je ćerku u centar za talente gde je utvrđeno da devojčica ima IQ čak 162 (ne zaboravimo da se osoba koja ima skoro 130 na IQ testu smatra natprosečno inteligentnom).

Veliki snovi

Adhara je bila u centru za talente neko vreme, ali finansije nisu dozvoljavale da nastavi školovanje tamo. Mama ju je prebacila na režim školovanja na daljinu, te je devojčica završila niže razrede osnovne škole sa pet godina, više razrede sa šest i po, a nedugo zatim i srednju školu.

Trenutno pohađa onlajn studije za dve diplome: sistemsko inženjerstvo na CNCI i industrijsko inženjerstvo iz matematike na UNITEC-u. Njen najveći san je da ode u Ameriku, studira i postane astronaut.

Univerzitet u Arizoni je već poznaje, kao i Univerzitet „Rice“, i oba su je pozvala da studira astrofiziku. Međutim, njena majka zna da to neće biti lako u finansijskom smislu, te se nada da će nekako uspeti da pomogne Adhari u njenim ciljevima da postane naučnik ili astronaut.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram