12 stvari koje rade dobri roditelji, pa njihova deca rastu u samouverene i uspešne ljude

Foto:shutterstock

Kada nešto pokušaju ponovo, uspeju i nauče da se oporave od neuspeha, deca razvijaju zdravo samopouzdanje. A evo i kako im vi možete pomoći u tome.

Kako rastu, samopouzdanje kod dece može biti jednako važno kao i ono što su do tada naučili. Da bi napredovala, deca moraju da veruju u svoje sposobnosti, a da istovremeno znaju da mogu da se nose sa trenucima kada u nečemu ne uspeju.

Evo 12 načina na koje možete podstaći decu da razviju samopouzdanje i da maksimalno iskoriste svoje veštine i talente.

Budite primer samopouzdanja

Ako pokažete deci kako s optimizmom i puno priprema rešavate nove zadatke, dajete im dobar primer. To ne znači da se pretvarate da ste savršeni. Priznajte svoju anksioznost, ali nemojte se fokusirati na nju – fokusirajte se na pozitivne stvari koje radite da biste se pripremili za neki zadatak.

12 stvari koje rade dobri roditelji pa njihova deca odrastaju u samouverene i uspešne ljude
Foto: Shutterstock

Nemojte se nervirati zbog grešaka

Pomozite deci da vide da svi prave greške i da je važno učiti iz njih, a ne da se zadržavaju na njima. Samouvereni ljudi ne dozvoljavaju da im strah od neuspeha stane na put – ne zato što su sigurni da će uvek uspeti, već zato što znaju kako da brzo prevaziđu neuspehe.

Ohrabrite ih da probaju nove stvari

Umesto da svu svoju energiju usredsrede na ono u čemu se već ističu, za decu je dobro da se diverzifikuju. Sticanje novih veština čini da se deca osećaju sigurnijim da mogu da se izbore sa svime što im se nađe na putu.

12 stvari koje rade dobri roditelji pa njihova deca odrastaju u samouverene i uspešne ljude
Foto: Shutterstock

Dozvolite deci da ne uspeju

Prirodno je da želite da zaštitite svoje dete od neuspeha, ali pokušaji i greške su način na koji deca uče, a čak i ako ne uspeju u onome što su namerili, shvatiće da tu nije kraj. Takođe će ih naučiti da ulože više truda, što će im dobro poslužiti kao i odraslima.

Pohvalite istrajnost

Znanje da ne treba odustati pri prvoj frustraciji ili nakon jednog neuspeha je važna životna veština. Samopouzdanje i samopoštovanje se ne odnose na uspeh u svemu sve vreme, već na to da budete dovoljno otporni da nastavite da pokušavate i da ne budete uznemireni ako niste najbolji.

Pomozite deci da pronađu ono što vole

Istraživanje onog što ih zanima može pomoći deci da razviju jači identitet, što je neophodno za jako samopouzdanje. Naravno, kako se njihovi talenti razvijaju, to će podstaći i njihovo samopoštovanje, piše Child Mind Instute.

Postavite ciljeve

Artikulisanje ciljeva, velikih i malih, i njihovo postizanje čini da se deca osećaju snažno. Pomozite svom detetu da pretvori želje i snove u ciljeve koji se mogu primeniti tako što ćete ih ohrabrivati da naprave listu stvari koje bi želeli da postignu. Zatim, vežbajte razbijanje dugoročnih ciljeva na realna merila. Vi ćete na taj način podržati njihova interesovanja i pomoći im da nauče veštine koje će im trebati da ostvare svoje ciljeve tokom života.

12 stvari koje rade dobri roditelji pa njihova deca odrastaju u samouverene i uspešne ljude
Foto: Shutterstock

Proslavite trud

Pohvaliti decu za njihova dostignuća je sjajno, ali je takođe važno da im kažete da ste ponosni na njihove napore bez obzira na ishod. Potreban je naporan rad da bi se razvile nove veštine, a rezultati nisu uvek trenutni. Neka deca znaju da cenite to što rade, bilo da se igraju kockicama ili su tinejdžeri koji sami uče da sviraju gitaru.

Očekujte od njih da se uključe

Možda se žale, ali deca se osećaju cenjenije kada znaju da računamo na njiih da će obavljati poslove prilagođene uzrastu, od skupljanja igračaka do pranja sudova. Domaći zadaci i vanškolske aktivnosti su sjajne, ali osećaj da ste bitni svojoj porodici je neprocenjiv.

12 stvari koje rade dobri roditelji pa njihova deca odrastaju u samouverene i uspešne ljude
Foto: Shutterstock

Prihvatite nesavršenost

Kao odrasli znamo da je savršenstvo nerealno, i važno je da deca shvate tu poruku što je ranije moguće. Pomozite deci da vide da je ideja da su drugi uvek srećni, uspešni i savršeno obučeni, bilo da je na TV-u, u časopisu ili na društvenoj mreži, destruktivna fantazija. Umesto toga, podsetite ih da je biti manje od savršenog ljudski i potpuno u redu.

Obezbedite uspeh

Izazovi su dobri za decu, ali oni takođe treba da imaju prilike u kojima mogu biti sigurni da će postići uspeh. Pomozite svojoj deci da se uključe u aktivnosti koje im omogućavaju da se osećaju prijatno i dovoljno samopouzdano da se suoče sa većim izazovom.

12 stvari koje rade dobri roditelji pa njihova deca odrastaju u samouverene i uspešne ljude
Foto: Shutterstock

Pokažite ljubav

Neka vaša deca znaju da ih volite bez obzira na sve. Ako pobede ili izgube veliku utakmicu, dobiju dobre ili loše ocene. Čak i kada ste ljuti na njih. Uverite se da vaše dete zna da mislite da je sjajno – i to ne samo kada radi sjajne stvari. Ovo će povećati njihov osećaj lične vrednosti čak i kada se ne osećaju dobro.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram